sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Leikki on pennun työtä

Tiistaina oli Rion pentukurssin kolmas kerta. Aloitimme kertaamalla edellisen kerran harjoituksista vapauttamista. Viimeksi tätä piti harjoitella maahanmenoilla, sillä istumassa Rio ei pysynyt. Nyt onnistui istuminen ja tuntui, että vapaa -sanalla alkoi olla jo jotain merkitystä. Harjoittelimme myös sivulla kulkemista, joka ei edelleenkään tahdo onnistua vasemmalla puolella. Rio poikittaa niin paljon, että palkattavia hetkiä ei tule usein. En muista enää tehtiinkö jotain muutakin, mutta viimeisenä harjoittelimme luoksetuloa takaperin ketjuttaen. Tarkoituksena oli pk-tottismainen luoksetulo eli niin, että koira tulee eteen istumaan. Minä haluan, että jos Rion kanssa tokoilemme, niin luoksetulo on suoraan sivulle (eikä siinä käytetä luoksetulokäskyä). Edessä istumista tarvitaan rallytokossa, joten ei mennyt tämä harjoitus hukkaan. Harjoitusta kyllä tullaan tarvimaan, sillä Rion saaminen eteen istumaan ei ollutkaan helppoa. Jos yritin astua lähemmäksi, Rio peruutti eikä houkuttelukaan toiminut. Tunnin lopuksi kouluttaja kysyi onko Rio aina yhtä energinen :) Juu, kyllä se on. Hän vielä hieman rapsutti Rioa ja kehui sitä reippaaksi. Odotin Rion nukkuvan illan, mutta sen sijaan sillä riitti virtaa niin paljon, että se alkoi olla jo rasittava...

Viikonloppuna Riolla oli paljon leikkiseuraa. Perjantaina menimme tapaamaan Rion Muru-siskoa. Edellisestä tapaamisesta oli jo aikaa ja Rioa jännitti synnyinkotiinsa palaaminen. Aluksi Muru ja Aia-emä tulivat tervehtimään ja sitten muutkin koirat. Rio tuli heti syliini, kun kyykistyin. Kovin oli jännää ja siksi Rio taisi tyhjentää anaalirauhasensa, ainakin hajun perusteella. Lähdimme läheiselle niitylle, jossa Rio ja Muru pääsivät leikkimään. Oli jo hämärää ja nopeasti tuli pimeää. Sisaruksilla oli kivaa keskenään ja leikit jatkuivat vielä pihassa, jossa valoa oli enemmän. Kävimme myös sisällä. Oli kyllä jännää, että vaikka Rio on viettänyt puolet elämästään Sannan ja Esan koiralauman keskellä, niin ihan kuin se olisi ollut vieraiden koirien keskellä. Rio kovasti viestitti eleillään olevansa pieni ja harmiton. Murun kanssa se oli rento, mutta äiskäkin oli jännä, sillä olihan se jo pistänyt poikansa ojennukseen. Kotona meillä oli väsy poika, sillä niin oli rankkaa käydä synnyinkodissa :)

Lauantaina matkustimme poikien kanssa Tapiolan Mustiin & Mirriin. Olin ilmoittanut molemmat Eläinten koulukuvaukseen, jossa Miko on jo kahdesti käynyt. Suunnittelin, että ensin kuvataan Rio, sitten Miko ja lopuksi pojat yhdessä, jotta Riolla on välissä hengähdystauko. Olin myös jo päättänyt, että jos Rion kuvaamisesta ei meinaa tulla mitään, niin annetaan sitten olla. Olin etukäteen vähän harjoitellut Rion kanssa paikalla istumista, mutta ei Rio siltikään malttanut pysyä paikalla, jos otin vähän etäisyyttä. Odotellessa Hipsa omistajineen tuli paikalle, sillä heillä oli kuvausaika meidän jälkeen. Pentuset vähän jo painivat, mutta otin Rion sitten syliin, että se säilyy siistinä (eli kuolattomana). Mikokin pääsi tervehtimään Hipsaa. Kuvauksen eivät alkaneet kovin hyvin, sillä Rio ei pysynyt paikallaan. Vaihdoimme sitten Mikoon, jolta poseeraus tai ainakin paikalla pysyminen onnistuu. Mikon kanssa haasteena on saada ilme iloiseksi ja korvat hörölle. Miko on niin vakava :) Sitten otimme Rion mukaan ja olin yllättynyt kuinka hyvin se malttoi pysyä paikallaan. Jonkin verran poikien väliin tuli hajurakoa. Sitten oli vielä Rion poseeraukset, jotka nekin menivät ihan hyvin. Olen kyllä niin tyytyväinen Rioon, joka ei ottanut yhtään häiriötä ympäristöstä, vaikka kuvaus oli liikkeessä, jossa oli muitakin asiakkaita ja käytäviltä kuului kuulutuksia. Kuvaajakin kehui tosi reippaaksi. Nyt sitten odotellaan kuvia.

Hipsan kuvauksen jälkeen pennut pääsivät leikkimään. Hipsa oli kasvattanut turkkia sitten viime näkemän. Edelleen leikit sujuivat hyvin, vaikka kokoeroa on jonkin verran. Mikokin oli nätisti, vaikka pennut leikkivät sen ympärillä. Yleensähän Miko alkaa haukkua, jos joku riehuu tai leikkii sen lähellä.

Rion takajaloilla on eri määränpää kuin muulla kropalla

Eihän Rio suinkaan yritä ketään astua

Mikki-mies

Ruuhkaa vesikupilla (Hipsa, Rio & Miko)

Akrobatiaa


Tänä aamuna aloin sheippaamalla opettamaan Riolle merkin kiertämistä. Riolla on ensimmäinen agilitykoulutus tulossa vuoden lopussa ja sitä varten täytyy vähän tehdä jotain, vaikka sinne olenkin menossa vinkkejä hakemaan. Merkkinä sai toimia talouspaperiteline. Naksuttelin ensin, kun Rio lähestyi telinettä ja sitten kun Rio oli menossa telineen vierestä (ei siis vielä mennyt ohi, mutta oli menossa samaan suuntaan kuin pitäisi telinettä kiertäessä). Ja kohta Rio jo kiersi talouspaperitelineen. Ei se ihan vielä ymmärtänyt, mistä palkka tulee, joten välillä Rio kovasti haukkui, kun ei maahanmenoista ja peruutteluista tullut palkkaa. Vielä yhden onnistuneen suorituksen jälkeen pidimme pienen tauon (oli Mikon vuoro) ja sitten jatkoimme. Nyt kiertäminen alkoi jo sujua paremmin. Kyllä tuo pentu on fiksu! Tai sitten vaan naksutinkoulutus on hirveän hyvä koulutustapa. Tai ehkä sekä että :) En uskonut, että noin nopeasti Rio lähtisi kiertämään telinettä.

Tarkoituksena oli jatkaa agilityyn liittyviä harjoituksia hallilla, mutta lähdimmekin Espooseen tapaamaan Jack-kooikeria, joka on Rioa tasan viikon nuorempi. Jack ja sen Hetja-emä olivat aluksi hieman jännittäviä, mutta melko pian pojilla alkoi leikkiyritykset hihnassa. Lenkkeilimme pellon viereen, jossa pikkupojat pääsivät irti ja Hetja jatkoi matkaa kotiin. Jackiä alkoikin vähän jännittää, joten leikit jäivät hetkeksi. Jackin rohkaistua pennuilla oli oikein hauskaa juosten ja painien. Kurainen pelto oli kiva ja pennut sen näköiset. Leikkien jälkeen pojat joutivat hihnaan ja jatkoimme lenkkeilyä, kunnes tulimme seuraavalle sopivalle leikkipaikalle. Kävelimme pellolla jonkin aikaa ja pojat vielä jaksoivat juosta. Sitten taas jatkoimme matkaa ja päädyimme Jackin kotipihalle. Pihalla meno vielä jatkui ennen kuin siirryimme sisälle. Pikkumiehet joutuivat suihkuun. Sitten alkoikin jo uni tulla. Rio ja Jack olivat hyvin tasaväkinen pari eikä väsymyksestä huolimatta Riolla palanut kertaakaan pinna. Täytyy ehdottomasti tavata vielä uudestaan. Kotiin palattuamme treenien alkuun oli enää vajaa tunti, joten ne jäivät tällä kertaa välistä. Miko kun ei ole vieläkään käynyt fyssarilla.

Pellolla tulee kuraiseksi...

Rio on niin hurja, että Jack juoksee karkuun

Jackin yllätyshyökkäys

Rio-gaselli

Pikku Ripsu

Jalkoja


Jack

Lisää kuvia Riosta, Hipsasta ja Jackista löytyy täältä ja täältä.

Rion paino oli tänään 5,7 kg.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti