keskiviikko 7. lokakuuta 2015

Rio harjoittelee harrastamista

Sunnuntaina Saara ja Huugo olivat tavoittelemassa kooikereiden mejämestaruutta, joten lähdimme koko perheen voimin hallille. Sunnuntaina oli meidän ensimmäinen talvikauden hyppytekniikkatreenivuoro. Riolle tämä oli ensimmäinen kerta hallissa. Pistin Mikon seinään kiinni odottelemaan, kuten normaalistikin ja annoin Rion tutustua vapaana halliin sillä aikaa, kun rakensin Mikolle hyppytekniikkaharjoitusta. Olin mielissäni siitä, kuinka reipas Rio oli heti ensimmäisistä hetkistä lähtien. Se lähti heti tutustumaan halliin ja juoksenteli ympäriinsä kuin halli olisi ihan normaali paikka.Toki tarkoituksella valitsin Rion ensimmäiseksi hallikerraksi tilanteen, jossa hallissa ei ole muita kuin me. Rio taisi kahdesti käydä hyppäämässä esteen yli. Onneksi rimat olivat 20 cm:ssä, vaikka korkeahan se on tuon ikäiselle. Ei siis ole Rion vielä tarkoitus tutustua agilityesteisiin. Tarkoituksena oli vain leikkiä. Alkuun tarvitsi vähän innostaa, mutta sitten Rion lähti innokkaasti leikkimään. Leikki keskeytyi, jos Miko haukahti, mutta melko nopeasti Rio lähti uudestaan leikkimään.

Miko teki vain yhden harjoituksen, korkeuden arvioinnin. Korkeudet olivat 30-45 cm ja korkeinkin korkeus meni ihan hyvin.

Pojat pääsivät hetkeksi leikkimään. Miko oli leikeissään liian raju eikä se oikein ollut Rion mieleen. Aina, kun Rio tuli syliin, pidettiin taukoa ja leikki jatkui sitten, kun Rio halusi. Rio kuitenkin halusi leikkiä ja loppua kohden alkoi jo näyttää paremmalta. Ulkona Miko harvoin innostuu leikkimään, mutta sielläkin se on välillä ollut turhan raju. Kotona on niin vähän tilaa, etteivät leikit pääse niin hurjiksi. Miko tahtoo innostua vähän liikaa ja unohtaa, että toinen on vielä niin pieni.

Lopuksi tein vielä Mikon kanssa muutamia rallytokoliikkeitä. Rio vikisi koko sen ajan, kun tein jotain Mikon kanssa. Se istui sivussa isännän sylissä. Olisin halunnut palkata hiljaisista hetkistä, mutta ei sellaisia tullut...
Tiistaina meillä alkoi viiden kerran pentukurssi. Pentukurssiin kuuluu kaksi luentoa, toinen koiran oppimisesta ja toinen elekielestä. Miten eläin oppii -luennolla kävin viikonloppuna ja samalla ostin koirakoululta lukemista (Naksutinkoulutusta koirallesi ja Teaching Fido to Learn to Earn). Perjantaina ostin pentuleikkikoulun jälkeen rally-tokon harrastajan oppaan. Luennolla ei juurikaan tullut mitään uutta, mutta siellä tuli paljon hyvää asiaa uusille koiranomistajille. Koirakoululla käytettävät ja suositeltavat koulutusmenetelmät ovat juuri niitä, joita itsekin suosin.Pentukurssimme alkoi vähän nolosti, kun myöhästyimme bussista ja tulimme reilu 10 min myöhässä. Meidän onneksi emme menettäneet juuri mitään, sillä kouluttajakin oli ollut myöhässä. Alkuun kouluttaja puhui lyhyesti kouluttamisesta ja ensimmäisenä harjoittelimme katsekontaktia. Sitä on tullut jonkin verran harjoiteltua, mutta oikeastaan vaan ulkona. Rio tietysti alkuun tarjosi istumista ja maahanmenoa ja tajusin, että se aika vähän ottaa katsekontaktia. Enemmän se tuntuu katsovan kättäni, vaikka siinä ei olisi namia. Välillä meni vähän haukkumiseksi, mutta kun Rio tajusi, mistä palkka tulee, niin katsekontakteja alkoi tulla nopeampaan tahtiin. Rion tarjotessa maahanmenoja kouluttaja pyysi muita katsomaan, miten naksutinkoulutettu koira tarjoaa toimintoja :) Toisena harjoituksena oli luopuminen, Se oli hankalaa, sillä Rio ei ollut erityisesti kiinnostunut kädessäni olevasta namista, varsinkaan sitten, kun suljin käden. Toki se juuri on luopumista, mutta Rio yritti tarjota kaikenlaista eikä ehkä hoksannut mitä siltä halusin. Namikäsi piti tuoda sen nenän eteen, jos halusin sen edes huomioivan käden. Lopuksi harjoittelimme kontaktia liikkumalla edestakaisin. Rion kanssa tuli hyvää oikealla ja vasemmalla puolella seuraamista. Kouluttaja kehui Rioa erittäin reippaaksi pennuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti