torstai 26. helmikuuta 2015

Ajatuksia ruokinnasta osa 2

Alkuun yhteenveto ruokinnasta helmikuun aikana. Sen jälkeen, kun jätin nappulat ihan kokonaan pois, Miko sai ensin possun jauhelihaa sekä ohrapuuroa ja porkkanaraastetta. Tarkoituksena oli antaa kaikkea 1/3, mutta ohrapuuroa oli eniten, sitten jauhelihaa ja porkkanaa vähiten. Miko sai myös lohta, jota oli osassa ruoka-annoksista, sillä jauhelihaa oli liian vähän. Päivittäinen ruoka-annos n. 300 g + muu siihen päälle (ruuan jämät, namit). Kuten aikaisemmin kirjoitin, niin uloste oli melko tummaa ja sitä tuli paljon kerralla. Mitään ongelmia ei ollut havaittavissa, mutta toisaalta Mikolla oli silloin kaikki lääkitykset vielä päällä + silmätipat.

Tämän jälkeen ostin kananpojan jauhelihaa, jonka seuraksi keitin tattaripuuron ja tein parsakaalisosetta. Yritin samaa 1/3 suhdetta ruoka-aineissa, mutta parsakaalin osuus jäi vähemmäksi kuin tattaripuuron. Kiitos edellisen ruokintapostauksen kommenttien, lisäsin lihan määrää. Päivittäinen ruoka-annos n. 300 g + muu ruoka. Uloste oli tällä kertaa vaaleampaa, melko normaalia omaan silmääni. Ulosteen määrä väheni, ainakin se mitä kerralla tuli, mutta Miko teki tarpeet kolmesti päivässä (normaalisti 1-2 krt).

Seuraava kokeilu oli lohi (Maukas jauhettu lohi), jonka seuraksi keittelin riisipuron tummasta riisistä ja jälleen parsakaalisosetta. Muutin annostusta niin, että riisiä ja parsakaalia oli 1/3 ja lohta 2/3. Päivittäinen ruoka-annos n. 400 g + muu siihen päälle. Annoskokoa piti kasvattaa, sillä Mikon paino tippui. Miko sai ensimmäisen lohi-riisi-parsakaali annoksen viime viikon keskiviikkona iltaruuaksi. Perjantaina päivällä Mikon uloste oli liman peittämää, illalla normaalia. Lauantaina päivällä Miko tahtoi ulos (tajusin sen vasta, kun Miko oli jonkin aikaa tuijotellut ja seurannut joka paikkaan sekä pari kertaa katsonut ikkunaan päin) ja jälleen tuli liman peittämää ulostetta. Muut päivän jätökset olivat normaaleja. Jätin sitten riisi-parsakaalimössön pois. Vielä sunnuntaina päivällä Mikon täytyi päästä ulos saman syyn vuoksi. Kun jätin riisin pois, vatsa normalisoitui. Tällä ruualla jätöksen määrä on ollut pienempi. Viikonloppuna Miko oli normaalia vaisumpi, johon varmaan syynä oli vatsaongelmat. Mikon silmät on jonkin verran rähminyt, mutta vähemmän kuin aikaisemmin. Mikä sitten on normaalia silmän rähmimistä ja mikä ei, en tiedä. Tämä tosin ei liene ollut normaalia, koska Miko on etutassuillaan pyyhkinyt silmiään useamman kerran. Jonkin verran Miko on myös "syönyt" tassujaan. Ainakin lohiaterioiden jälkeen Mikoa on hieman närästänyt. En muista oliko vastaavaa muiden ruokien kanssa.

Nyt kokeilussa on Maukas sian jauheliha (sian lihaa, henkitorvea ja keuhkoa), jonka kanssa Miko saa kurkku-salaattisosetta. Mikon silmät rähmivät nyt ehkä hieman enemmän kuin muiden ruokakokeilun aikana, mutta ei mitenkään erityisen paljon eikä se ole etutassuilla pyyhkinyt silmiä. Tassuja se ei ole "syönyt". Seuraavana vuoroa odottelee kalkkunan jauheliha sekä kukkakaalisose, johon lisään joko salaattia tai kurkkua. Eliminaatiodieetillä samaa ruokaa pitäisi syödä pidempään, mutta olen nyt ostanut 1-1,5kg lihaa ja sen jälkeen vaihtanut toiseen.

Miko saa päivittäin MultiDog jauhetta sekä merilevää. Yleensä lisään ruokaan myös Nutrolin-öljyä ja B-vitamiinia sekä välillä murskaan ruuan sekaan sinkkitabletin ja lisään tipan D-vitamiinia. Lohen kanssa annoin öljyä ja D-vitamiinia harvemmin.

Olen viime päivinä paljon miettinyt jatkoa. Yritän viikolle 11 saada aikaa kontrolliverikokeeseen. Jos verikoe vielä näyttää, että eosinofiilit ovat koholla, niin Miko saa edelleen allergisoivia aineita. Sitten pitäisi yrittää keksiä mikä allergisoi. Olin jo lähes päättänyt, että haluan Mikolle tehtävän allergiatestit, mutta googlailujen perusteella se taitaakin olla rahanhukkaa. Ilmeisesti koirilla harvemmin kyseessä on allergia, vaan enemmin yliherkkyys tai jokin ongelma ruuansulatuksessa tai vaikka jonkin ravintoaineen puute. Testien luotettavuus ei ole ilmeisesti kovin hyvä, joten koira ei välttämättä ole allerginen sille aineelle, jota testi näyttää positiiviseksi. Miko kävi tänään eläinlääkärin vaa'alla ja samalla kysyin allergiatestistä. Hoitaja vastaanotossa sanoi, että testi ei ole kovin luotettava ruoka-aineiden osalta, mutta esimerkiksi varastopunkkien, siitepölyjen ym osalta se on ihan hyvä. Hoitaja meinasi, että Mikon oireet ovat niin pienet, ettei testiä edes varastopunkkien tai vastaavien osalta kannata tehdä. Ruoka-aineherkkyydet selviää parhaiten eliminaatiodieetillä, jossa ensin 6 viikkoa jokin ei-tuttu liha+vilja ja jos oireet pysyvät poissa, niin sitten uuden ruoka-aineen lisääminen. Nappuloista varastopunkki kuolee, kun nappulat pakastaa. Mielelläni syöttäisin jatkossakin Mikolle nappuloita tai sitten nappuloita ja raakaa lihaa 50/50. Kontrolliverikokeen jälkeen pitää katsoa, miten jatketaan.

Mikon paino oli 15 kg (pannan kanssa 15,1 kg). Jonkin verran mukana lienee turvotusta, sillä eilen illalla Miko varasti tiskipöydältä salaattijuustoa. Juustokuutioita oli ainakin sen verran, että pakasterasian pohja täyttyi. Ihan kiitettävä suolamäärä tuli siitä. Ilmeisesti yöllä Miko oli joutunut käydä juomassa, sillä aamulla se pari kertaa pissasi pidempään. Miko oli ilmeisesti saanut rasian reunasta hampailla kiinni, sillä tiputtamisesta olisi kuulunut ääntä. Joka tapauksessa painoa on tullut aika paljon lisää viime viikon tiistaista. Nostin lihamäärää ruuassa aika paljon (100 g > 300 g), joten siitä johtuu painonnousu. Eipä ole Miko enää himoinnut pupun papanoita, vaikka syö kyllä jos nenän eteen sattuu, mutta hevosen lanta kelpasi erinomaisesti sunnuntaina... Yritin arvioida ruokamäärää mm. Maukas-laskurilla ja laskemalla 3 % Mikon painosta. Laskurilla sain raakaruuan kokonaismääräksi 355 g/vrk ja 3 % painosta oli 426 g. Vähensin nyt lihan määrän 200 grammaan ja kasvissosetta Miko saa edelleen 100 g/vrk. Katsotaan ensi viikolla miltä näyttää.

1 kommentti:

  1. Minusta täällä on myös hyvä laskuri raakaruokinnan määriin: http://www.gronvall.org/barf_counter.htm

    VastaaPoista