sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Kooikereiden rally-tokokoulutuksessa

Eilen osallistuimme Suomen Kooikerhondje ry:n järjestämään Agility ja rally-tokopäivään. Rally-tokoa koulutti Iris Harju, joka on rally-tokon ylituomari ja Rally-Tokoyhdistyksen puheenjohtaja. Olimme siis asiantuntevissa käsissä. Rally-tokoa oli kaksi ryhmää, joissa yhteensä yhdeksän koiraa ja seitsemän kooikeria. Ensimmäinen ryhmä oli ALO-tasoinen ryhmä ja jälkimmäinen AVO.

Aluksi kouluttajamme kertoi kaikenlaisia yleisiä asioita, mm. mihin kannattaa kiinnittää huomiota ja mistä tulee minkäkin verran virhepisteitä jne. Hyödyllinen uusi tieto oli mm se, että (ilmeisesti AVO-luokasta lähtien?) maalin tulon jälkeen voi hieman sanallisesti kehua koiraa kun kytkee sen hihnaan. Kunnolla voi palkata vasta kehän ulkopuolella. Rata voi vielä hylkääntyä maaliin tulemisen jälkeen, jos esim. alkaa leikittää koiraa hihnalla.

Kävimme yhdessä ALO-radan läpi ja sen jälkeen oli ensimmäisen ryhmän vuoro. Heidän jälkeen rataa hieman muutettiin, jotta siitä tuli AVO-tasoinen. Teimme kisamaisen treenin eli ensin rata tehtiin niin, että kouluttajamme arvosteli suorituksen. Palkata sai, mutta namilla ei saanut houkutella koiraa. Jonkin verran olemme tehnyt treeneissä AVO-luokan kylttejä ja viime rata taisi olla AVO-luokasta, mutta oli aika hermostuttavaa tehdä AVO-rata tuomarin valvovien silmien alla :)

Miko tuntui olevan hyvässä vireessä, mutta hallin hajut olivat melko kiinnostavia. Lähdössä palkkasin Mikon, kun se oli tullut perusasentoon ja heti sen jälkeen Miko nousi ja lähti haistelemaan. Kouluttaja sanoi, että antaa koiran rauhoittua. Mieluummin lähtee radalle vasta sitten, kun koirakin on valmis. Kunhan koira ei ohita lähtökylttiä. Hetken Miko haisteli ennen kuin pyysin sen uudestaan sivulle. Sitten olimme valmiit aloittamaan. Lähdön jälkeen Mikon nenä kävi maassa ja haistelun takia tuli -1 puutteellisesta yhteistyöstä. Kolmas kyltti oli nro 44 "käännös oikeaan istu", jossa koiran tulee jäädä istumaan, kun ohjaaja kääntyy 90 astetta ja ottaa yhden askeleen. Miko korjasi ensimmäisessä perusasennossa asentoaan ja meni maahan odota-käskyllä. Uusimme kyltin. Uudella yrityksellä Miko jälleen korjasi asentoaan eikä jäänyt odottamaan, vaan seurasi mukana. -3 uusimisesta ja -10 väärin suoritetusta tehtävästä. Seuraavalla kyltillä "270 käännös vasempaan" tuli -10 väärin suoritetusta liikkeestä, sillä Mikon pysähtyessä rintamasuunta oli hetken aikaa eri. Kyltillä 10 "käännös vasempaan istu" tuli -3 ohjaajavirheestä, sillä helpotin koiraa astumalla askeleen, vaikka olisi pitänyt kääntyä paikallaan. En tajunnut tekeväni väärin. Kyltillä 11 "1 askel istu, 2 askelta istu..." tuli -10 väärin suoritetusta liikkeestä, sillä Miko nousi seisomaan ensimmäisestä perusasennosta. Kyltillä 13 "koira eteen, vasemmalta sivulle, istu" jouduin ottamaan apuaskeleen eteen tulemisessa, koska Miko ei vielä osaa sitä pelkällä käskyllä (ALOssa apuaskeleen saa ottaa, mutta ei enää ylemmissä luokissa). Se ei tahtonut onnistua ja korjauksien vuoksi -10 väärin suoritetusta liikkeestä. Sama juttu kävi seuraavalla kyltillä "koira eteen, oikealta sivulle, istu" eli -10.


Ei oltaisi siis saatu tulosta tältä radalta, pisteet 43. Oli tosi kiva, että kouluttaja täytti rally-tokon arvostelulomakkeen, vaikka oli vain treenitilanne, ja hän kävi suorituksen jälkeen radan läpi ja antoi palautetta. Mikon seuraaminen oli tosi hienoa, ei se yleensä seuraa noin reippaasti häntä heiluen. Miko ei siis pahemmin paineistunut. Videolta huomaa, että ei ole yleensä oltu ilman hihnaa rally-tokossa, kun pidän vasenta kättä nyrkissä ja hieman kohotettuna. Sen varmaan voisi tuomari tulkita jatkuvaksi käsimerkiksi. Täytyy yrittää huomata pitää käsi rennosti alhaalla.

Lopuksi kouluttaja vastaili kysymyksiin joidenkin liikkeiden suoritustavasta ja liikkeiden uusimisesta. Tärkeää on ymmärtää, mitä kylttiä uusii, erityisesti silloin kun kyseessä on vauhdin muutos. Kävimme myös läpi ylempien luokkien erilaisia käännöksiä. Mikon kanssa teimme puolen vaihtoa jalkojen välistä ja puolen vaihtoa takana. Mainitsin, ettei näihin ole vielä mitään käskyä ja niitä on vaikea keksiä. Siihen kouluttaja sanoi, että Miko reagoi pieneen käden liikkeeseen niin hyvin, ettei käskyä välttämättä edes tarvitse. Ylemmissäkin luokissa saa ohjata kädellä, mutta liike ei saa olla jatkuvaa.

Oli tosi kiva koulutus ja hyvin Mikokin jaksoi, vaikka vielä täysi lääkitys on päällä. Ojangosta jatkoimme Rekolaan äitini luokse, jossa juhlistimme äidin ja veljen syntymäpäivää. Kun Mikolla ei enää hormonit hyrrää, niin se viihtyi erityisesti keittiössä eikä yrittänyt astua muita. Veljenpojan Miko mieluummin kiersi kauempaa. Parempi näin.

4 kommenttia:

  1. Tosi hienoa seuraamista ja ihanan näköinen vire :)
    Noita teidän eteen istumisia katsoin moneen otteeseen... Kokeileppa, että pysyt itse suorana koko liikkeen ajan. Mulla oli sama homma ja kun toinen keksi huomauttaa tosta, niin liike muuttui kummasti! Kiinnitin huomiota myös, että syksyn videoissa ohjaat Mikon eteen vasemmalla kädellä ja nyt oikealla. Tsemppiä treeneihin, hyvältä näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sä oot katsonut videot tarkemmin kuin minä :D Kun asiasta mainitsit, niin tosiaan aikaisemmin olen ohjannut eteen vasemmalla kädellä. Se johtuu siitä, että hihna on oikeassa kädessä ja tässä ei ollut hihnaa ollenkaan. Täytyy kiinnittää asiaan huomiota. Kiitos vinkistä ja tsempeistä :)

      Poista
  2. Huomasin kirjoittaneeni vieläpä päin vastoin kuin piti :D Eli nyt ohjaat vasemmalla kädellä ja syksyllä oikealla.
    Kokeilin Kodan kanssa ohjata eri kädellä kuin yleensä, ja se raasu ei tajunnut yhtään mitä siltä odotin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tosiaan, en näköjään osaa erottaa oikeaa ja vasenta :D Kokeilin eri käsiä eteen ohjaamisessa viikonloppuna ja vaikka molemmilla onnistui, niin kyllä oikea käsi tuntui paremmalta. Varmaan hermostuksesta johtuen tuli valittua väärä käsi.

      Poista