maanantai 2. helmikuuta 2015

Tulehdusta, allergiaa ja priima selkä

Tänään Miko kävi Timo Talvion vastaanotolla. Aluksi kävin läpi fyssari/eläinlääkärikäyntejä marraskuun lopusta lähtien. Talvio tutki edellisellä ell-käynnillä tehdyn verikokeen tuloksia ja ihmetteli miksei laajempaa tutkimusta (valkosolujen erittelylaskentaa) oltu tehty. Varmaan siksi, ettei veriarvoja olisi tutkittu ollenkaan, ellen olisi pyytänyt perusveriarvojen tutkimista.

Mikon oireiden ja tutkimusten läpikäynnin jälkeen Talvio alkoi kysellä Mikon ruokinnasta. Häntä pisti heti silmään, että Mikon silmät hieman rähmivät eikä turkki ollut niin kiiltävä kuin voisi olla. Mikon silmät rähmivät hieman päivittäin. Olen siitä joskus joltain eläinlääkäriltä kysynyt, mutta hän ei silloin nähnyt siinä mitään normaalista poikkeavaa. Ei Mikon silmät aina ole rähminyt, mutta useamman vuoden kuitenkin. Talvio myös kokeili Mikon turkkia ja hänestä siitä jäi vähän talia käteen. Ell tutki käsin Mikon takaosaa ja eturauhasta tunnustellessa Miko vinkaisi. Se oli siis taas kipeä. Sitten oli aika rauhoituspiikille ja jäimme odottamaan Mikon simahtamista.

Röntgenissä tutkittiin selkärankaa ja selästä otettiin myös viralliset kuvat. Olin ajatellut, että jos Miko vielä joskus rauhoitetaan röntgeniä varten, niin olkanivelet saa myös kuvata, mutta enpä sitä muistanut ollenkaan. Mikolta löytyi kaikki selkänikamat ja ne olivat kauniita (kuten ell sanoi). Selässä ei siis ollut mitään vikaa. Hieno juttu, ettei muutaman vuoden aikana ole tullut mitään muutoksia. Lonkatkin näytti edelleen hienoilta.

Yksi selkäkuvista

Eturauhasen ell ultrasi ja niin vaan se oli taas suurentunut. Mikon nielu oli verestävä. Ell otti verikokeen ja tutki siitä laajempia arvoja seuraavin tuloksin:
- hematokriitti (hkr) 54 % (viitearvot 37-55)
- leukosyytit 10 000
- diff (leukosyyttien erittelylaskenta), jossa eosinofiilit (eo) 16 % (viitearvot 1-8), lymfosyytit (ly) 12 % (viitearvot 13-31), liuskatumaiset neutrofiilit (lt) 72 % (viitearvot 57-77)

En tiedä menikö tuossa kaikki oikein, sillä verikokeen tulokset olivat muodossa "Hkr 54%; leuk 10.000; diffi: eo 16%; ly 12%; Lt 72%", ja googlaamalla yritin saada niistä jotain selvää (viitearvot ja lyhenteiden selitykset). Kohonneet eosinofiilit kertovat tulehduksesta ja allergisesta reaktiosta. Talvion mukaan siinä viitearvot ovat 0-3 (voi olla, että muisti väärin tai sitten eri paikoissa on vähän eri viitearvot, yllä olevat viitearvot on Vetlabin sivuilta). Mikon arvot menevät reilusti yli viitearvon, kummankin asteikon mukaan, ja olivat kuulemma tämän vuoden ennätyslukemat... Se kertoo siitä, että Mikon kroppa reagoi voimakkaasti tulehdukseen. Ruokavalio tulisi pistää uusiksi, sillä jollekin ruualle Miko on allerginen.

Diagnoosina "Kuumeinen nielurisatulehdus ja eturauhastulehdus, jotka liittyvät toisiinsa. Tulehdusreaktioon liittyy lihaskipuja." Miko sai uuden Tardak-pistoksen ja kasan lääkkeitä kotiin (Kesium vet 400mg antibiootti, Dolagis vet 120mg tulehduskipulääke, Medrol vet 4mg kortisoni, Dexa-Chlora silmätipat). Kontrolliverikoe kuukauden päästä.

Tuntui kyllä tämän jälkeen aika turhalta toissaviikkoinen eläinlääkärikäynti... Fiksuinta olisi ollut viedä Miko saman tien Talviolle. Toivottavasti tässä oli syy Mikon lihaskireyksille ja pian alkaisi helpottaa. Toivon myös, että eturauhasen osalta alkaisi helpottaa tai muuten joutuu taas harkitsemaan jatkotoimenpiteitä. Vuosi on vasta aluillaan ja jo pienen omaisuuden on saanut käyttää Mikon eläinlääkärikäynteihin. Onneksi on vakuutus. Ja Visa.

8 kommenttia:

 1. Mitä ruokaa Miko tällä hetkellä syö?
  Minulla on ollut kaksi allergista koiraa (Milo & Africa), joille on apua löytynyt kun allergisoivat aineet on etsitty. Silmiin voit ostaa Mikolle myös huuhdetta, sellaista kuin Artelac (kerta-annospipetissä). Itse käytän sitä kooikkereille, joilla keväisin katupöly saa silmät rähmimään ja vuotamaan. Se helpottaa oireita, puhdistaa ja kosteuttaa silmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miko syö Royal Caninia. Eläinlääkärin ehdotus oli, että jätettäisiin nappulat kokonaan pois ja syöttäisin Mikolle puuroa, jossa on lihaa mukana. Allergisoivat aineet pitäisi löytää, jotta sopiva ruoka löytyisi. Kiitos silmähuuhdevinkistä!

   Poista
  2. RC:ssähän (katsoin Medium Adultin sisällön) on monia yleensä koiria allergisoivia ainesosia: vehnä, nauta ja hiivat - joillekin koirille myös maissi, kana ja kananmuna. Myös varastopunkki voi olla syynä.

   Africalle nimenomaan vehnä, hiivat, sokeri ja nauta sekä poro (molemmat isompina määrinä) aiheuttavat iho- sekä vatsaoireita: mätäpäisiä finnejä, ihonalaisia pieniä patteja jotka ovat kipeitä, ihottumaa, hilsettä, nahka on vereslihalla, kutinaa, ripulia ja korvien turvotusta. Milo on sitten allerginen vehnälle ja hiivalle (myös sokeri), joka ilmenee korvien hirvittävänä töhkääntymisenä, silmien ja suun ympärysten kaljuuntumisena, hilseilynä, turkin rasvaisuutena ja ripulina.

   Jos puuroa haluat kokeilla, voit aloittaa yhdellä kasviksella ja yhtä lihalla, esim. parsakaali-kalkkuna. Africalle tehtiin suoraan useammalla kasviksella olevaa mössöä, kurkku-salaatti-pinaatti-lohi. Proteiinin lähteeksi kannattaa valita joku sellainen, mitä koira ei ole juurikaan syönyt. Kasviksena kannattaa käyttää vihreitä kasviksia, ne eivät ainakaan sisällä sokeria mikäli Mikolla olisi esim. hiivayliherkkyys tai -allergia.

   Poista
  3. Miko syö juuri tuota Medium Adultia. Nauta on sellainen, jonka olen päätellyt oleva sopimaton, mutta Miko silti saa välillä joitain nameja, joissa sitä on. Se tietysti voi olla silmävuodon aiheuttaja. Hirvi aiheuttaa vatsavaivoja. Ell ehdotti riisi- tai ohrapuuroa, mutta ajattelin tehdä yrjölän puuroa. Siinä toki on montaa viljaa, mutta ei ehkä niitä eniten allergisoivia (paitsi ehkä riisi). Vai kannattaisiko aloittaa yhdellä tai kahdella viljalla? Porkkanaa ostin puuron sekaan, mutta ostanpa seuraavaksi parsakaalia.

   Nappuloita olen siksi mielelläni syöttänyt, etten tiedä mitä kaikkia ravintoaineita koiran tulisi saada ja minkä verran (ja mistä niitä saa). Se on ollut sellainen turvallinen vaihtoehto. Täytyy nyt perehtyä tarkemmin koiran ruokintaan. Kiitos taas vinkeistä!

   Poista
  4. Yhdellä hiilihydraatilla (plus yhdellä kasviksella ja lihalla) kannattaa aloittaa, niin on helpompi eliminoida pois allergian aiheuttaja. Riisihän on heinäkasvi, joten se voisi olla hyvä valinta alkuun. Toinen vaihtoehto on peruna, kypsennettynä voi antaa koiralle, mutta siinä on tärkkelystä joka muuttuu sokeriksi.
   Kiva jos voin olla avuksi :)

   Poista
  5. Kun ei oikein ole ideaa, mistä aloittaa, niin vinkit tulevat tarpeeseen :) Löysin kirjoittamasi postauksen koirien vitamiineista ja mineraaleista, kun muistelin, että olet joskus jotain sellaista kirjoittanut :)

   Poista
 2. Meillä Kodalle sopii pääsääntöisesti kaikki, mutta poikkeuksen tekee Royal Canin (laadusta riippumatta). Välillä olen jotain palkintona tullutta ruokaa antanut, mutta aina alkaa karva irtoamaan ja jos on pidempään syönyt, niin kynnet alkaa murenemaan. Olen ajatellut, että jokin rasva puuttui tms. mutta ilmeisesti monelle muullekaan ei tuo merkki sovi vaikka taas monelle sopiikin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä RC otettiin käyttöön siksi, että se kelpasi Mikolle, kun sillä nuorena poikana oli vaihe, jolloin ruoka ei oikein maistunut. Välillä on tehnyt mieli vaihtaa ruokaa, mutta kun RC on tuntunut sopivan, niin en ole viitsinyt. No, ei se sitten ehkä tainnutkaan sopia...

   Poista