keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Rion ensimmäinen BAT-treeni

Toissa viikon perjantaina Riolla oli BAT-treeni. Minulla on vieläkin kirjoitus BATista kesken, mutta tässä lyhyesti mistä on kyse. BAT 2.0 on reaktiivisille (pelkääville, aggressiivisille, turhautuneille) koirille kehitetty koulutusmetodi, joka koostuu kolmesta osa-alueesta: hihnankäytöstä, BAT-treeneistä ja selviytymistaidoista. Treeneissä käytetään 4,5 metrin hihnaa, joka antaa koiralle enemmän mahdollisuuksia tehdä itse päätöksiä. BAT-treeneissä ohjaaja seuraa koiraa ja ohjaaja puuttuu tilanteeseen vain, jos koira menee suoraan kohti häiriökoiraa (tai ihmistä tai mitä vain) tai menee esim. kohti tietä. Muutoin koira saa tehdä itse valintoja ja se voi kokea kontrolloivansa tilannetta. Kun koira saa lähestyä häiriökoiraa omilla ehdoilla (ensin ehkä kaukaa kiertäen ja keräten informaatiota), päästään todennäköisimmin hyviin tuloksiin. Selviytymistaidot on tarkoitettu yllättäviin tilanteisiin tai tilanteisiin, joissa koira ei pärjää yksin, esim. ahtaassa rappukäytävässä. Selviytymistaitoja voi esim. olla temppu, vaikka käteen kuonolla koskeminen ahtaassa ohitustilanteessa. BATia voi käyttää ihan normilenkeilläkin ja kyllä silloin voi ohjailla, mihin koiran kanssa mennään.

Rioa jännitti kouluttajamme, joten ensin olimme ilman häiriökoiraa. Kouluttaja heitteli välillä nameja maahan ja sillä myös kannusti Rioa haistelemaan maata. Ideana on, että koira haistelemalla ja välillä vilkuilemalla häiriökoiraa kerää ympäristöstä informaatiota. Koiran ei myöskään pidä olla työmoodissa, joten alkuun kannustamalla Rioa haistelemaan, saatiin siltä myös työmoodia pois. Minun piti olla mahdollisimman vähän kiinnostava, toimia hitaasti ja väsyneesti. Ensin Rio katsoi minua ja yritti saada ohjeita, mitä seuraavaksi tehdään. Ja sitten se katsoi kouluttajaa ja mietti, miten nameja saisi lisää. Samalla itse tuli totuteltua hihnan käyttöön oikeassa tilanteessa. BAT-seminaareissa hihnankäyttöä on opeteltu niin, että hihnan molemmissa päissä on ihmiset. Minä kuulemma teen nopeita liikkeitä, mutta vähitellen aloin itse "hidastua" :) Ja alun jälkeen huomasin (ainakin välillä) rentouttaa hartiat. Jonkin aikaa pyörimme yhdessä kohtaa puistoa Rion perässä ja kun Rio ja minä olimme saaneet jutusta kiinni eikä Riokaan välittänyt lähellä kulkevasta kouluttajasta, siirryimme lähemmäs kenttää, jossa häiriökoira oli. Päivä oli lämmin, joten nurmikolla oli auringonottajia. Silloin, jos Rio lähti liian lähelle ihmisiä, yritin pienin elein saada sitä vaihtamaan suuntaa, esim. hartioita kääntämällä. Kouluttaja kehui sitä, miten hyvin Rio osasi tehdä hyviä päätöksiä. Se mm. näki kauempana olevan häiriökoiran, katsoi sitä hetken ja kääntyi sitten toiseen suuntaan haistelemaan (videolla noin 2:10 eteenpäin). Katsoa saa, mutta tuijottamaan ei saa jäädä. Ainoastaan treenien loppuvaiheessa, kun olimme melko lähellä häiriökoiraa, Rio pääsi kerran hieman kiihtymään, mutta tilanne oli nopeasti ohi eikä Rio ehtinyt haukkumaan. Muutoin meni tosi hyvin. Kouluttaja kannusti treenaamaan itsekseen ja niin onkin tarkoitus tehdä. Jossain vaiheessa täytyy varata uusi treeniaika kontrolloidulle häiriölle.

Videolla on pieni pätkä (= 5 min) meidän treeneistä, sillä BAT-treenit ovat tylsää katsottavaa :) Ulkopuoliselle siinä ei välttämättä näytä tapahtuvan juuri mitään. Koira haistelee ja ihminen kulkee perässä. BATissa tärkeää ovat juuri ne pienet eleet, joita koira tekee. Ja siksi myös koira elekielen tunteminen on tärkeää.


Toissa viikon sunnuntaina teimme agitreeneissä s-kirjaimen muotoista hyppy-putki-hyppy-putki pätkää. Toisella putkella piti tehdä persjättö ja hankalin osuus olikin saada Rio oikealle puolelle estettä. Viimeiseen putkeen Rio välillä irtosi oikein kivasti. Mikon kanssa teimme samaa pätkää, sillä tarkoituksena oli kokeilla kameran manuaaliasetuksia liikkuvan koiran kuvaamiseen. Parempaa harjoitusta toki olisi se, että itse kuvaisin enkä ohjaisi koiraa :D Kerran Rion vuorolla varis laskeutui odottelualueelle ja eiköhän Rio sen huomannut ja syöksyi perään. Haukkuen Rio hätisteli linnun pois ja tuli sitten takaisin. Onneksi ei ollut muita kentällä.


Viime sunnuntaina alkoi ohjaustekniikoiden harjoittelu, joka on tärkein osa meidän kesätreenejä. Ensimmäisenä oli opettelussa valssi. Rio palkkautui hyvin kaninkarvalelusta, jota käytin palkkana ensimmäisellä kierroksella. Kutsuin Rion hypyn takaa ja käännyin palkkaamalla sillä kädellä, jolla valssi ohjataan. Tätä tehtiin pari kertaa ja sitten tein koko ohjauksen seuraavalle hypylle. Kun sekin onnistui, niin jätin palkan pois kädestä ja palkkasin vasta toisen hypyn jälkeen tai sitä seuraavan putken jälkeen. Harmitti ihan kauheasti, kun en saanut treeniä videolle, sillä se onnistui niin hyvin. Seuraavalla kierroksella virittelin kännykän kuvaamaan, mutta silloin ei tietenkään onnistunut. Kaninkarva ei enää kelvannutkaan palkaksi eikä valssit onnistunut. Riolla oli keskittymiskyky kateissa, se juoksenteli omatoimisesti putkeen eikä pysynyt lähdössä. Vielä ennen lähtöä käytiin tekemässä viimeisen kerran valssiharjoitus ja nyt se taas onnistui tosi hyvin. Heitin Riolle palkaksi vinkupallon, jonka kanssa se hetken rallatteli. Tämäkään onnistuminen ei tullut videolle... Olisi tehnyt mieli tehdä lisää (onnistuneita toistoja), mutta siihen oli hyvä lopettaa. Ensi kerralle, joka onkin vasta ensi viikolla, suunnitelmissa olisi pieni valssin kertaus ja sitten puolivalssin opettelu.

Rion ollessa tauolla Miko kävi tekemässä rallytokoa. Teimme liikkeitä, joissa on yleensä vaikeuksia eli vasemmalle käännöksiä, täyskäännöksiä, askel oikealle, eteen istumisia ja pyörähdyksiä, mutta myös muita yksittäisiä liikkeitä. Mikolla oli nyt tosi kiva vire ja siksi käännökset onnistuivat tosi hyvin. Rionkin kanssa pitäisi aloitta rt-treenit, sillä ilmoitin sen epiksiin :D

Sunnuntaina kävimme aamupäivällä Espoossa Hetjan ja Jackin luona. Edellisestä vierailusta olikin jo kulunut useampi kuukausi aikaa ja nyt taas Miko pääsi mukaan. Jälleen Miko oli Jackille suuri idoli, jota piti seurata joka paikkaan. Hetja ei muista välittänyt, vaan halusi, että sille heitetään frisbeetä. Rio yritti saada välillä Mikoa leikkimään, mutta ei se innostunut kuin pari kertaa ihan hetkeksi. Rio sitten juoksi Hetjan perässä, kun se nouti frisbeetä. Riokin alkoi odottaa, että frisbee heitetään, vaikka sillä ei leluun muuten mitään kiinnostusta ollut. Teimme myös vähän piha-agilitya. Nelikko tuli hyvin juttuun keskenään, mutta lopussa Riolla ja Jackillä oli jälleen kränää. Rähinän aiheuttaja on vähän epäselvä, mutta ilmeisesti aina on ollut kyse siitä, että Jack puolustaa minua/omii. Sen jälkeen Rio hakee minusta turvaa ja jos Jack tulee lähelle, niin Rio aloittaa rähinän. Sen takia yritin, ettei Rio tulisi jalkoihini, kun istuimme terassilla pöydän äärellä ja Jack oli ennen sitä aloittanut rähinän. Rähinä pääsi syntymään vielä Rionkin aloitteesta ja ajattelin, että tilanne raukeasi sillä, että nostan Rion pois maasta. Se olikin virhe ja sai entistä isomman rähinän aikaan, johon Mikokin lähti mukaan. Pitäisi vaan luottaa, että koirat osaavat hoitaa tilanteen. Ei ne koskaan ole toisiaan satuttanut. Hetken rauhoittumisen jälkeen kaikki oli taas ok.

Hetja & Jack

Jack & Miko

Rio, Miko, Jack & Hetja


Jack & Hetja
Jackin ja Hetjan luona otetut kuvat on uudella kameralla otettuja. Vielä on opettelua. Jouduin kuvaamaan suljinajan esivalinnalla, sillä en muistanut miten manuaaliasetuksissa saa vaihdettua aukkoa. Tarkistin sen sitten kotona ohjekirjasta :) Tarkennustakin täytyy vielä opetella. Käytin keskipisteen tarkennusta, joka ei ryhmäkuvassa toiminut, sillä keskipiste oli Mikon ja Jackin välissä.

2 kommenttia:

  1. Tuo BAT-juttu onkin itselle ihan vieras, vähän erilainen, mutta mielenkiintoiselta ja toimivalta kuulostava lähestymistapa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin tuo oli ihan vieras juttu ennen kuin luin siitä koirakoulun sivuilta. Näköjään jäi kirjoittamatta, että BAT on siis Behavior Adjustment Training sanoista lyhenne :) Tuntuu toimivan ainakin pelkäävällä/jännittävällä koiralla

      Poista