lauantai 27. toukokuuta 2017

Koiravalokuvauskurssin toinen kerta

Viime viikon keskiviikkona oli koiravalokuvauskurssin toinen kerta Laajasalossa Tullisaaren puistossa. Olimme ilmeisesti aika lähellä Santahaminaa, sillä muita odotellessa kuului aika mahtavia pamauksia. Vaikka tuollakin oli kivannäköistä maisemaa, niin paukkeen takia en ehkä omien koirien kanssa lähtisi sinne lenkkeilemään. Tosin Puolustusvoimien sivuilta taisi löytyä tietoa ainakin isoimmista paukuista. Kuvattavana oli tällä kertaa isosveitsinpaimenkoira, kaksi schipperkeä ja bernhardinkoira. Jakauduimme kolmeen porukkaan ja oman parin kanssa aloitimme bernhardilaisen kanssa. Se oli helppo kuvattava, sillä koira pysyi hyvin paikallaan, mutta haasteena oli saada kuvista erilaisia. Toinen haaste oli saada valonpilkahdus uroksen silmiin, jotka olivat syvällä päässä ja silmien kohdalla oli tumma maski. Silmät oli aika vaikea saada kuviin näkyviin. Seuraavaksi kuvasimme schipperkenarttuja. Mustien koirien kuvaaminen vaikutti haastavalta, mutta näiden koirien silmät sai kuviin hyvin näkyviin. Viimeinen kuvattava oli isosveitsinpaimenkoira, joka oli vielä pentu. Sen kohdalla ei oikein voinut toivoa sen kummempia asentoja, sillä ainakaan näin loppuvaiheessa koiralla ei enää oikein ollut keskittymiskykyä. Pidimme kuvaushetket lyhyinä ja kuvasimme nartun siinä asennossa, jossa se pysyi. Pääsääntöisesti en ollut tyytyväinen kuviin, sillä ne vaikuttivat värittömiltä ja tylsiltä. Edellisellä kerralla oli ollut pehmeä ilta-aurinko ja nyt oli pilvistä ja koleaa. Kyllä sitten lopulta osa kuvista oli ihan ok, mutta harmittavasti suurin osa schipperkejen kuvista oli epätarkkoja tai toinen koira ei ollut tarkentunut. Tällä kertaa kuvasin manuaaliasetuksilla, mutta ISOn jätin automaatille.
Kurssiin kuuluu tunnin coachingkerta per osallistuja ja minun tuntini oli tämän kerran jälkeen. Tunnin sai käyttää mihin valokuvaukseen liittyvään aiheeseen tahansa. Minä halusin keskustela kalustosta. Olin etukäteen pistänyt kouluttajallemme Nanille viestiä, että objektiiveista Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM II on se, josta eniten haaveilen, mutta Canon EF 24-70mm f/2.8L USM voisi olla aika sopiva perusobjektiiviksi, joka kävisi monenlaisiin tilanteisiin. Vasta vähän aikaa sitten, oikeastaan tuon 24-70mm objektiivin löytämisen jälkeen, aloin miettiä täyskennoiseen kameraan siirtymistä ja Canon EOS 6D osui jossain blogikirjoituksessa silmään. Meillä oli Nanin kanssa oikein hyödyllinen keskustelu. Yksi keskeinen tekijä kaluston osalta on se, mitä haluaa kuvata. Onko potretit se juttu vai liikkuva koira. Tykkään molemmista, mutta liikkuva koira on kuitenkin se, mihin haluan satsata. Siihen 70-200mm objektiivi on hyvä ja ilmeisesti monilla se on lähes ainoa, jota käyttävät. Nani oli sitä mieltä, että ehdottomasti kannattaa pistää rahat kuvanvakaajalliseen versioon. Toinen objektiivi, johon hän suositteli tutustumaan on 135mm f/2 objektiivi. Kiinteän polttovälin objektiiveissa on parempi kuvanlaatu kuin zoomeissa ja tuossa polttoväli on sama kuin zoomiobjektiivini pisin polttoväli, joka on ollut ihan sopiva näyttelyissä. Jostain syystä itse kallistun enemmän objektiiveihin, joissa polttoväliä voi vaihdella, mutta täytyy kiinteän polttovälin objektiivit ottaa myös huomioon. Nani suositteli, että täydenkennon kamera kannattaisi hankkia ensin, ettei vaan käy niin, että petyn hankkimaani objektiiviin, kun en saa siitä kaikkea irti nykyisellä rungolla. Lopuksi kysyin vielä makro-objektiiveista, sillä minua kiinnostaisi hankkia joku edullinen. Luonnossa on ihan kiva välillä kuvata pieniä asioita, kuten vaikka hyönteisiä tai kasveja. En enää muista, mitä objektiivia Nani suositteli, mutta makrot käyvät kuulemma myös koirakuvaukseen. Niillä mm. kohti juoksevaa koiraa voi kuvata vielä hyvinkin läheltä etäisyydeltä :)

Tutustuin vielä tarkemmin 6D runkoon ja päädyin siihen, että se on minulle sopiva, vaikka automaattitarkennus liikkuvissa kohteissa ei kauheasti ole saanut kehuja. Toisaalta jonkun mielestä tarkennusta pitää vaan oppia käyttämään oikein :) Ja niin siinä kävi, että eilen meille muutti Canonin 6D runko :D Nyt sitten täytyy tutustua kameraan rauhassa. Opettelemista on mm. siinä, että valintakiekko ja virtanappi on eri puolella kameraa. Selkeä ero oli jo mm. siinä, että 50mm obiskan polttoväli on nyt oikeasti 50mm eikä 1,6 x 50. Seuraavaksi täytyy alkaa säästää 70-200mm f/2.8 objektiivia varten. Nani suositteli hankkimaan rungon uutena, mutta objektiiveja voi hyvin hankkia käytettynä. Kokeillessa täytyy testata mm., että tarkennus ja kuvanvakaaja toimii eikä linssin sisältä kuulu mitään ylimääräisiä ääniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti