keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Rion haasteet

Nyt tulee paljon tekstiä...

Rio on vähän haastava tapaus, kuten on ehkä voinut blogiteksteistä huomata. En tosin muista, minkä verran olen blogissa Rion haasteista kertonut, sillä olen puhunut niistä myös muissa yhteyksissä. Olen myös pyrkinyt välttämään sen suuremmin blogissa haasteista kirjoittamista, sillä osan asioista voin pistää omaan piikkiin. Tai olisi haasteista kai ollut muutenkin, mutta olisin voinut tehdä enemmän jotain niiden eteen jo aikaisemmin.

Rion sosiaalistaminen ei sujunut suunnitelmien mukaan, sillä siirsin joitain suunnittelemiani asioita Rion pelokkuuden vuoksi. Ja lopulta asiat unohtuivat kokonaan tai Riosta tuli liian vanha. Myös rähinän tultua kuvioihin luovuin joistain koiriin liittyvistä suunnitelmistani. Eniten harmittaa, ettei Rioa tullut tutustutettua kiltteihin erilaisiin ja eri kokoisiin aikuisiin koiriin ja ettei vapaana pitäminen onnistunut niin kuin toivoin. Rio pelkäsi niin muita koiria, etten viitsinyt viedä sitä tutustumaan vieraisiin koiriin. Jälkikäteen ajateltuna olisi kannattanut tutustuttaa Rio kiltteihin koiriin yksi kerrallaan, se olisi varmasti ollut hyväksi. Tarkoituksena oli hyödyntää mahdollisimman paljon Rion pikkupentuaikaa vapaana pitämisessä eli silloin, kun pentu ei vielä lähde kauas, jotta voisin saada Riolle varman luoksetulon, jota Mikolla ei ole. Halusin pitää Rioa mahdollisimman paljon vapaana, mutta ei se sitten onnistunut Rion pelokkuuden vuoksi. Töiden jälkeen alkoi melko nopeasti olla hämärää ja pimeää, jolloin Rio oli tavallista pelokkaampi. Valoisaan aikaan piti katsoa tarkkaan, ettei muita ole ympärillä, sillä Rio olisi voinut pelästyä vieraita koiria. En halunnut ottaa sitä riskiä, että Rio pelästyessään lähtee karkuun ja katoaa. Silloin, kun sitä hämärässä pelotti, se lähti minusta pois päin ja jouduin lähteä perään, että sain Rion kytkettyä. Nykyäänkin mietin tarkkaan, missä päästän Rion irti.

Pelko on syy Rion haasteisiin. Rioa helposti jännittää tai hermostuttaa. Sitä jännittää vieraat koirat ja se helposti alkaa äristä, jos jännittävä koira on liian lähellä. Joskus Rio reagoi hyvinkin voimakkaasti. Rion jännitykseen koiria kohtaan ei tullut aikaisemmin puututtua, joten nyt sen kanssa on tehty töitä. Yritän opettaa vieraat koirat kivaksi vastaehdollistamisen kautta. Olen joutunut käyttämään myös namittamista ohituksen aikana, sillä meidän täytyy olla kauempana koirasta, jotta voin antaa Riolle nameja, kun se katsoo koiraa. Rähinä on erityisesti ohituksissa vähentynyt ja Rioon saa nyt paremmin kontaktin ohituksen aikana, joten edistymistä on tapahtunut.

Hankalinta koirapelko on sellaisissa tilanteissa, joissa ympärillä on useita vieraita koiria eli esimerkiksi treenitilanteessa. Rio pystyy keskittymään hyvin, jos häiriö ei ole liian suuri. Liian ahtaissa oloissa Rio helposti hermostuu, jolloin sen on vaikeampi keskittyä ja rähinä tulee helpommin. Luulisin, ettei meillä ole muiden koirien läsnäolon takia ongelmia agility- tai rallytokotreeneissä, jos koirat tekevät yksitellen tai riittävän väljästi. Treeni- ja vastaavia tilanteita silmällä pitäen aloitimme viime tiistaina kymmenen kerran Häirikköluokka-kurssin, jossa harjoitellaan häiriön sietämistä, itsehillintää ja rauhoittumista

Agilityn kannalta haasteet liittyvät erilaisiin ääniin, joita myös muut koirat pitävät. Onneksi kesäkausi on ulkokentällä, jossa äänet tuskin ovat yhtä iso häiriö kuin hallissa. Rioa jännittää toisten koirien haukkuminen, keinusta kuuluva ääni ja varmaan muutkin äänet. Rio on aika herkkä äänille, vaikka uutena vuonna ei onneksi ilotulitteet ollut häiriöksi. Äänet kaiketi liittyvät myös Rion jännitykseen junassa ja bussissa. Metroon en edes uskalla yrittää viedä sitä... Junan ääneen Rioa on siedätetty käymällä aseman lähettyvillä ja syöttämällä namia, kun juna tulee. Emme ole vähään aikaan ollut paikallisjunassa ja yritän niitä nyt välttää, jotta siedätyksessä ei ole tulisi takapakkia. Bussissa en oikein tiedän mihin Rioa pitäisi siedättää. Välttämättä en huomaa mitään erityistä syytä hermostumiselle, mutta usein se on joku ääni. Hermoilu julkisissa kulkuvälineissä on todella ikävää jo senkin takia, että niiden varassa on meidän kulkeminen.

En tiedä liittykö se ääniin vai mihin, mutta joskus Rio ahdistuu kotona ja menee nurkkaan istumaan tai makaamaan. Se ei tule nurkasta pois ennen kuin on taas normaali. Useimmiten näin käy päivälenkin jälkeen. Riolta on pariin kertaan jäänyt ruoka syömättä, sillä se on lähes heti ulkoilun jälkeen mennyt nurkkaan eikä edes ruoka saa sitä liikkumaan. En yhtään tiedä, mistä tuo johtuu, joten olen ajatellut, että Rio on kuullut joitain pelottavia ääniä. Tai sitten jotain on tapahtunut ulkona tai tassuja pestessä/kuivatessa.

Rio suhtautuu vieraisiin ihmisiin epäilyksellä, ainakin jos ne ottavat Rioon kontaktia. Ulkona Rio ei pääsääntöisesti välitä ohikulkevista ihmisistä. Paikallaan seisovat ihmiset epäilyttävät sitä ihan kuin Mikoakin, joten tällaiset ihmiset pyrin ohittamaan kauempaa tai ottamalla koiraan kontaktia, jotta se ei reagoisi. Hississä Rio matkustaa ihan rennosti, mutta sitä ahdistaa, jos mukana on vieraita ihmisiä. Pari ikävää tilannetta on ollut, mutta ongelmaa ei ole, kun pidämme ihmisiin etäisyyttä (8 hengen hissi ei onneksi ole ihan pieni). Pöydällä tutkiminen on Riolle jo ihan ok, mutta maassa tutkittaessa se väistää. Käsittelyssä ei ole ollut muutoin ongelmaa, mutta uskoisin, että jos Rioa yrittää väkisin käsitellä/tutkia, niin se reagoi. Vime aikoina varauksellinen suhtautuminen vieraisiin on tuntunut hieman lisääntyneen. Tämän asian kanssa tekisin mielelläni paljon töitä, mutta avuksi tarvitsisi vieraita ihmisiä.

Joskus olen kovastikin turhautunut, sillä välillä tuntuu, etten tiedä mitä pitäisi tehdä tai sitten edessä oleva työ tuntuu liian haastavalta. Viime aikoina on kuitenkin tapahtunut sen verran edistystä, että turhautuminen on liittynyt enemmänkin agilityyn. Toivoisin, että agility tulisi olemaan meidän ykkösharrastus. Se, että Rio pelkää agilityhallissa, tuskin kauheasti helpottaa asiaa...

Vinkkejä haen Häirikköluokka -kurssin lisäksi kirjallisuudesta. Tällä hetkellä luen Leslie McDevittin kirjaa Control Unleashed, joka on tarkoitettu ensisijaisesti niille koiranomistajille, joiden koiralla on vaikeuksia keskittyä tai työskennellä hihnatta muiden koirien läheisyydessä (reaktiiviset, helposti kiihtyvät, häiriöherkät koirat). Taina on kirjoittanut ajatuksia kirjasta. Amazonista tilasin Grisha Stewartin kirjan Behavior Adjustment Training 2.0: New Practical Techniques for Fear, Frustration, and Aggression in Dogs. Sain kirjan maanantaina. Esittelyn BAT 2.0 metodista voi lukea Heiluvan Hännän kotivuilta. BAT 2.0 kirja on ilmestynyt tammikuussa 2016.

CU ja BAT 2.0 kirjat ovat sisältä aika tylsän näköisiä, sillä ne ovat mustavalkoisia. CU:ssa kuvia on vähemmän ja ne ovat kovin pieniä. BAT 2.0:ssa on piristyksenä muutaman sivun verran värillisiä Lili Chinin piirroksia. Lili Chinillä on tosi hyviä ”opettavaisia piirroksia”, joista on osa on käännetty suomeksi. Piirroksia olen julkaissut Kooikerhondje-lehdessä, tekijän luvalla toki. Toinen sivusto, josta löytyy hyviä (Lili Chinin) piirroksia koiran elekielestä on Vet Behaviour Team. Erityisesti stressisignaalit ovat Rion kanssa tulleet tutuiksi, sillä Rio käyttää monia signaaleita ja ne ovat hyvin selkeitä. Olen vähän hidas lukemaan, sillä yleensä luen vain ennen nukkumaanmenoa enkä pysty lukemaan kovin pitkään (edes päivällä), sillä silmät alkavat muuten painua kiinni. Täytyy yrittää löytää sopivia lukuhetkiä useammin, sillä CU:ssa en ole ihan vielä puolivälissä ja BAT 2.0:ssa on enemmän luettavaa.


Häirikköluokka -kurssi alkoi viime viikon tiistaina. Ensimmäisellä kerralla tapasimme ilman koiria, jotta kurssin sisältö saatiin suunniteltua osallistujille sopivaksi. Esittelimme ensin itsemme ja ongelmamme muille ja keskustelimme siitä, mitä minkäkin koiran kanssa kannattaa tehdä. Olimme etukäteen saanut täytettäväksi kysymyslomakkeen, jonka pohjalta kouluttaja kysyi tarkentavia kysymyksiä. Kurssilla on neljä koiraa, mutta kaikki eivät treenaa samaan aikaan vaan saamme aikataulun ilmeisesti aina ennen jokaista kertaa. Myöhemmässä vaiheessa voidaan mahdollisesti tehdä useamman koiran kanssa samaan aikaan, jos koirat jo sietävät häiriötä. Saimme kotitehtäviä, joita kurssin aikana tulee tehdä:

- Ennakoi. Ennakointi on tärkeää, jotta pystyy ehkäistä koiran ei-toivotun käytöksen.

- Malttitempun treenaaminen. Malttitemppu on sellainen, jota koira alkaisi automaattisesti tarjota silloin, kun se ei tiedä mitä tehdä. Rio tarjoaa aika hyvin istumista, joten sitä ajattelin vahvistaa.

- Huoneentaulu ulko-oveen/eteiseen. Tarkoituksena kerätä erilaisia sanoja muistutukseksi ennen kuin lähtee ulos.

- Äänien etsiminen. Ääniherkälle koiralle erilaisten äänien etsimistä YouTubesta ja niihin siedättämistä.

- Käsky vierellä seuraamiseen, esim. ohitustilanteita varten. Rennompaa seuraamista, jossa eri käsky kuin tokoseuraamisessa.

Eilen oli ensimmäinen kerta koirien kanssa. Rio oli ensimmäisessä ryhmässä toisen koiran kanssa. Ensin sisälle tultuamme piti antaa koiralle tehtävä, joka oli Riolla istuminen. Rio kun ei vielä kauheasti malta odottaa eikä vapautusta ole kauheasti treenattu, niin palkkasin sitä usein. Alkuun Rio kerran rähähti ilmeisesti sen jälkeen, kun toinen koira oli alkanut haukkua. Toinen koira harrasti huomiohaukkua ja turhautumishaukkua, joka Rioa vähän hermostutti. Alkua lukuun ottamatta Rio ei kuitenkaan reagoinut muuten kuin kuuntelemalla ja olemalla hieman levoton. Rion keskittymiskyky oli hyvä ja siihen sai kontaktin myös toisen koiran haukkuessa. Tein välillä peukkutemppua, jos Rioa alkoi enemmän hermostuttaa. Harjoittelimme käsikohdennusta, josta voi olla hyötyä esim. ohitustilanteessa, sillä koira rentoutuu saadessaan tehdä tuttua tehtävää. En ollut sitä ennen tehnyt ja koska Rion kanssa on harjoiteltu tassulla kämmenelle koskemista, niin Rio yritti ensin koskea tassulla, vaikka joutui nousta seisomaan ylettyäkseen käteeni. Tosi nopeasti Rio kuitenkin hoksasi mistä on kyse. Meidän vuoron loppupuolella Rio vähän enemmän hermostui toisen koiran ääntelystä ja näki sitten koulutustilassa jonkin mörön. Silloin kouluttaja tuli meidän lähelle ja Rio sitten näykkäisi hänen housuja. Tämän jälkeen kouluttaja heitteli Riolle nameja maahan ja käveli samalla ensin vähän kauempana ja tuli sitten lähemmäksi. Hän myös kävi kyykyssä Rion lähellä. En usko, että Rio olisi reagoinut noin ellei se olisi ollut haukkumisesta ja möröstä hermostunut. Harmitti silti, mutta ei Rio onneksi vaikuttanut yhtään epäilevältä kouluttajaa kohtaan, kun hän alkoi heitellä nameja maahan. Lopuksi piti yrittää saada koira rauhoittumaan, mm. istumalla maahan ja haukottelemalla. Rio käy helposti kierroksilla, joten sitä ei pitäisi innostaa liikaa. Se ei myöskään ihan heti rauhoitu. Minun istuessa maassa Rio yritti tarjota asioita tai sitten se vikisi ja lopulta lähti haistelemaan.

Ai niin, yksi haaste tuli vielä mieleen. Riolla vaikuttaa olevan voimakkaampi riistavietti kuin Mikolla. Se on pupujen ja kaikkien lintujen perään. Mikoa ei kiinnosta kuin riistalinnut. Puput kiinnostaa Mikoa jonkun verran, joskus se voisi lähteä perään ja joskus ei noteeraa niitä. Oravat on Mikolla se pahin. Rio on ryntäämässä sekä pupujen että lintujen perään. Olemme harjoitellut luopumista, mutta toistaiseksi se onnistuu harvemmin.


2 kommenttia:

 1. Niiin tutulta kuullostaa. Terra oli kans sellainen pelkuripentu että oksat pois! Jäin ekat kerrat monttu auki katsomaan kun parikuinen jo osasi pelkorähistä ja uhmaavasti murista pelottavaa maailmaa pysymään poissa. Tai kun tyhjässä puistossa yritin houkutella leikkiin ja pentu änkee syliin vapisten, ei pysty, maailma voi vaikka nielaista. Siinä meni suunnitelmat uusiksi.

  Pirun paljon tuo koira on minulle toki opettanut. Ennen luulin että pennut sosiaalistetaan niin että niille vaan annetaan tilaisuus leikkiä muiden ihmisten/koirien kanssa ja eri paikoissa ja tilanteissa, ne voi vähän jännittää mutta sitten uteliaisuus voittaa ja kaikki on hyvin maan päällä. Ennenkuin ne oppii huonoille aikuisten tavoille ne vaan viedään kaikkialle ja ne sosiaalistaa itsensä. Kun pennut nyt vaan on sellaisia hömelöitä ja uteliaita, koska pentu. Ai ei vai? Ei sit.

  Tuo koira olisi varmaankin pärjännyt paremmin jonkun muun kanssa. Tuo koira voisi olla tänä päiväni hyvin erilainen, jos olisin tiennyt sen pentuaikana sen mitä nyt tiedän, ja osannut mitä en osannut. Mutta niin se menee: En minä vieläkään tietäisi enkä osaisi ellei Terra olisi opettanut, joten näin sen vaan piti mennä, onneksi tuo koira minulle tuli. Rakkain painajaispentu, minun toinen puolisko, tuli ihan oikeaan osoitteeseen.

  Viime kisoissa vedin Terraa halliin. Siis Terra repi hihnaa siinä kävellessä, se on sen duuni. Silleen puolihuolimatonta vetoleikkiä että piti kiinni muttei kunnolla kamppailtu ku tehtiin siirtymää. Ohitettiin yksi koira läheltä ja Terra kunnolla ärisee. Siis ärisee hihnaansa, ei päästä irti työstä vaan vetää kovempaa, oikeen kamppailee ja möykkää. Purki turhautumista työhön, ei luovuttanut. Pirusti hymyilytti. Pikkuhiljaa. Pikkuhiljaa tuo koira minulle opettaa, että osaisin sille opettaa, ja kaikille jotka tulee sen jälkeen, miten pelottavassa maailmassa eletään.

  Ei se ole ollut minullekaan helppoa. Itseasiassa pirun vaikeata. Rähisevän pelkuripennun vienti ihmisten ilmoille tuomitsevien katseiden eteen tai täysin epäkiinnostuneen koiran houkuttelu leikkiin ihmisten ihmetellessä vieressä ei yhtään natsaa. Itsekin olen aran luonteinen. Parempi vain olla hiljaa, seisoskella tai rauhassa syötellä koiralle niitä nakkeja, ettei vaan kukaan kiinnittäisi meihin huomiota. Vaikea tehdä mitään erilailla kuin muut. Vaikea pitää meteliä, vetää asenteella ja heittäytyä. Vaikeaa uskaltaa tahdä omaa juttua ja kokeilla, vaikkei ihan vielä tiedä mikä se juttu on. Noloa jos ja kun epäonnistuu. Mutta on se kumma juttu kun maailma katoaa ympäriltä kun vire nousee. Sekä ihmiseltä että koiralta.

  Tulipa pitkä kommentti. Mutta tsemppiä Rion kanssa. Kisoissa varmaan joskus nähdään. Meiltä saa aina tulla kerjäämään nakkeja :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi :) Haastavan koiran kanssa oppii enemmän ja paremmaksi koirankouluttajaksi. Tutulta nuo sinunkin tuntemukset Terran kanssa kuulostaa. Kaikista haasteista huolimatta Rio on aivan ihana koira :)

   Poista