sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Rio eläinlääkärissä, osa 3

Tiistaina oli kolmas kerta, kun Rion "virtsaamisongelmaa" (kuten ell papereissa on sanottu) tutkittiin. Riolle oli varattu aika virtsateiden ultraäänitutkimukseen samalle eläinlääkärille, joka leikkasi Mikon. Aika oli puolilta päivin ja koiran piti olla vähintään 4h virtsaamatta, jotta rakko löytyisi paremmin. Kävimme aikaisin aamulla aamulenkillä, jonka jälkeen menimme vielä pariksi tunniksi nukkumaan. Matkustimme Rion kanssa muutaman pysäkin bussilla ja kävelyiden aikana en päästänyt sitä lähelle tien reunaa, jossa koipea olisi voinut nostaa. Tuntui tosi ilkeältä estää toista pissaamasta.

Vaaka näytti Rion painoksi 8,5 kg. Se oli vähän yllättävää, vaikka olenkin antanut Riolle hieman isompaa ruoka-annosta. Tarkoituksena on ollut estää Rion painoa tippumasta, mutta se olikin noussut 600 g eli aika paljon reilun kuukauden aikana. Täytyy arvioida ruoka-annoksen määrää uudestaan, sillä ainakaan tuota enempää Rion ei tarvitsisi painaa.

Ell tunnusteli ensin käsin Rion virtsarakkoa ja takaosaa sekä kuunteli sydämen. Hän tunnusteli myös eturauhasen, joka hieman aristi, mutta koko oli normaali. Rion anaalirauhaset olivat täynnä, joten ell tyhjensi ne. Ell sanoi, että voi olla mahdollista, että Rion rakko ei pääse tyhjenemään kokonaan esim. ahtaan/puristuksissa olevan virtsanjohtimen vuoksi. Yöllä pissaamiset johtuisivat silloin siitä, että iltapäivällä ja illalla koirat ovat aktiivisimmillaan, joka vaikuttaa virtsantuotantoon ja kun rakko ei iltalenkillä kokonaan tyhjene, niin yöllä tulee hätä. Rio ei ole pitkään aikaan pissannut yöllä muualle kuin petiinsä, mutta juuri tuolloin tiistaiaamuna oli eteisen matolla märkä läntti.

UÄ-tutkimusta varten Rio piti saada kaukaloon selälleen. Rio pisti kovasti vastaan, mutta lopulta se rauhoittui ja pysyi paikallaan. Vatsan alueelta piti poistaa karvoja ja trimmerin surina oli myös epäilyttävää. Ell kertoi, mitä havaintoja hän teki. Eturauhanen oli epähomogeeninen ja saattoi olla, että sen vuoksi toinen virtsanjohdin oli vähän puristuksissa. Eturauhasessa oli myös juosteita, joita kuulemma on yleensä vanhoilla koirilla. Toisen munuaisen tutkimisen jälkeen Rio oli sitä mieltä, että eiköhän jo riittänyt, mutta saimme sen uudestaan rauhoittumaan ja pysymään paikallaan. Munuaisetkin olivat normaalit.

Ell meinasi, ettei virtsanäytettä tarvitse ottaa vatsan läpi, vaan se voidaan ottaa ihan perinteisesti kuppiin. Sain hoitajalta metallikepin, jonka päässä oli muovipurkki ja lisäksi sain purkille kannen. Ulkona Rio nosti heti koipea nurmikolle ja minun oli tosi helppo pistää purkki suihkun alle ja ottaa se sitten pois, kun näytettä oli riittävästi. Rio teki tosi pitkän pissan, joten taisi sillä olla jo hätä. Olisipa virtsanäytteiden otto olisi aina näin helppoa :)

Odottelun jälkeen ell kertoi, että virtsa oli ollut hieman laimeaa, mutta siittiöitä oli vähemmän kuin aikaisemmin. Eturauhasen aristuksen ja epähomogeenisuuden vuoksi Rio sai Tardak-pistoksen. Kyllä siinä tuli mietittyä, että alkavatko eturauhasvaivat Rionkin kanssa... Vähän tuli sellainen tunne, ettei oireiden selvittelyssä edetty mihinkään. Toki voi olla, että eturauhanen on ollut aikaisemminkin syynä, vaikka ei se silloin aristanut. Sen normaali koko on voinut hämätä ja ehkä aristus on ollut niin pientä, ettei aikaisempi ell sitä huomannut. Nyt siis odotellaan kolmisen viikkoa ja sitten mietitään jatkoa.

Väsyneitä koiria lauantai-iltana

Tässä ote ell-kertomuksesta:
"Yleiskunto hyvä. Ei arista vatsan palpaatiota. Limakalvot ja imusolmukkeet ok, auskultaatio normaali. Eturauhanen normaalin kokoinen, mutta pinkeä ja selvästi aristava palpaatiossa.

Uä: virtsarakossa hieman sakkaa, limakalvo normaali. Virtsanjohtimien laskukohdat rakossa havaittavissa, vasemmalla puolella havaitaan virtsasuihku, oikeassa ei saatu näkyviin. Eturauhanen normaalin kokoinen, mutta rakenne epähomogeeninen, juosteita ja pieniä kystiä. Munuaiset normaalin kokoiset ja muotoiset, ydin- ja kuorikerros erottuvat selvästi, munuaisaltaissa ei laajentumisen merkkejä.

Virtsanäytteessä siittiöitä ja epiteelisoluja, mutta vähemmän kuin viimeksi. pH normaali. Kiteitä ei havaita."

Muistin, että Rion rokotukset menisivät kuun lopussa vanhaksi, joten rokotukset oli tarkoitus myös uusia. Aamulla huomasin, että rokotukset olikin mennyt vanhaksi jo alkukuusta, joten muistelin ihan omiani. Rokotukset jäi antamatta Tardakin vuoksi, joten Rio on nyt jonkin aikaa ilman voimassaolevia rokotuksia.

Mikolta on välillä otettu kauluria pois ja pistetty takaisin, kun jalkoväli on alkanut punoittaa nuolemisesta. Eilen vihdoin pääsimme kaulurista kokonaan eroon. Ihanaa, että Miko pystyy jo tekemään muutakin ilman kauluria, kuin nuolemaan jalkoväliä. Nyt ollaan palattu normaaliin elämään :) Normaaliin myös siinä mielessä, ettei toistaiseksi mikään ole muuttunut kastraation myötä.

 Mikon haava 2 viikkoa ja 3,5 viikkoa leikkauksen jälkeen

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista seurata Mikon paranemista ja vaikutusta koiraan/elämään, sillä sama operaatio on mahdollisesti luvassa Primollekin joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisin ehkä odottanut, että kastrointi olisi jo näkynyt jotenkin, mutta en tiedä kauan kestää testosteronin vaikutuksen loppuminen. Voi olla, että näin vanhalla koiralla tavat on jo niin opittuja, ettei kastroinnilla ole muuta vaikutusta, kuin eturauhasvaivojen ja juoksuaikojen stressin loppuminen. Olisi ollut ihan kiva, jos pissojen nuoleminen olisi loppunut, mutta kyllä se edelleen kiinnostaa :)

      Poista