sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Luennolla ja lenkkeilyä

Minulla oli perjantaina lomapäivä, joten pojat pääsivät hyvissä ajoin päivällä ulkoilemaan. Kävin molempien kanssa erikseen noin tunnin lenkit. Edelleen pääasiassa ulkoilutan pojat erikseen, mutta yleensä päivälenkeillä isäntä on mukana ja siksi myös molemmat koirat. Yhden koiran lenkit ovat siis pääasiassa lyhyempiä aamu- ja iltalenkkejä. Rio pääsi juoksemaan metsässä vapaana ja Miko pääsi käymään kirjastossa. Pohjois-Haagan kirjastoon saa mennä koiran kanssa, joten kävin noutamassa kirjan Mikon kanssa. Miko ei tosin kirjastosta pitänyt, vaan pisti liinat kiinni heti sisällä ja yritti sitten päästä kohti uloskäyntiä. Ihan kuin olisi eläinlääkärille mennyt...

Lauantaina kävin molempien poikien kanssa nauttimassa kauniista ulkoilusäästä ja vietimmekin ulkona kaksi tuntia. Ihan kivaa oli, ainakin välillä. Edelleen pojat kulkevat yksin paljon hienommin kuin kaksin...


Tänään Rio meni Mikon treeneihin. Teimme jälleen putkea niin, että Rioa pidettiin vähän kauempana putken suusta. Pari kertaa Rio meni putken vierestä, mutta muuten meni hyvin ja vauhdikkaasti. Jatkoimme myös hypyn tarjoamista. Seisoin tällä kertaa ja se oli Riolle vaikeampaa. Tällä kertaa Rio ei ollut yhtä hyvin perillä siitä, mitä sen olisi pitänyt tehdä, mutta onnistumisia tuli. Onneksi Saara oli paikalla sanomassa, että pitäisi seistä siivekkeen vasemmallakin puolella :) Itse en aina tajua treenata molempia puolia. Hienosti Rio keskittyi eikä Huugosta ollut häiriötä. Nätisti hiljaa Huugo odotti vuoroaan, joten ei muuta häiriötä ollutkaan kuin, että Huugo oli paikalla :)


Lauantaiaamuna kävin kuuntelemassa luennon, jonka aiheena oli "Koiran ei-toivotun käytöksen ratkaiseminen". Asiat olivat tuttuja, mutta sain uusia ideoita. Tässä jotain luennon asioita. Arkuuden ja rähjäherkkyyden poiskoulutuksessa hyviä menetelmiä ovat mm. toisen tunnetilan saaminen (klassinen ehdollistuminen) ja korvaavien käytöksen opettaminen tilalle (operantti ehdollistuminen) sekä BAT eli Behaviour Adjustment Training. Luennolla tuli esiin mieltäni askarruttanut asia kastrointiin liittyen eli se, että pelkoaggressiivista koiraa ei kannata leikata, erityisesti urosta ellei ole terveydellistä syytä. Monesti räyhääjille suositellaan kastraatioa, mutta vaikutukset voivat olla päinvastaisia. Mikon kastraatiota pidän edelleen välttämättömänä, mutta olen siirtänyt sitä eteenpäin. Kesä on todennäköinen ajankohta. Jos Mikon rähjäkäytös kastraation myötä pahenee (jota muuten nykyään on paljon vähemmän), niin kesään mennessä olen toivottavasti edennyt jo Rion kanssa hyvään vaiheeseen ohituksien ja koirapelon kanssa.

Youtubesta löytyy hyviä soittolistoja äänien siedättämiseen, mm. Grisha Stewartin kanavalta. Soittolistoilta löytyy mm. koiran haukuntaa, kissan naukumista ja ilotulitteiden ääniä. Ensin kannattaa opettaa koiralle, että äänien kuuluessa saa namia, jollakin ei-pelottavalla äänellä. Totuttaminen tarkoittaa sitä, että ärsyke on koko ajan yhtä lähellä ja yhtä voimakkaana. Sitä ei voi käyttää koiralle, joka jo pelkää ko. ärsykettä. Totuttaminen toimii hyvin pennuille, mutta on tärkeää tarkkailla pennun elekieltä, sillä seurauksena voi olla herkistyminen, joka on tottumisen vastakohta. Siedättämisessä ärsyke on aluksi kauempana ja sitä tuodaan vähitellen lähemmäksi. Ärsyke on liian lähellä, jos se aiheuttaa reaktion. Tauot ovat tärkeitä eikä koira saa missään vaiheessa pelästyä. Vastaehdollistaminen tarkoittaa sitä, että koira saa esim. herkkuja samalla kuin ärsyke on esillä. Ärsykkeen poistuessa näköpiiristä, loppuu myös namien saaminen. Vastaehdollistamisessa pelottavaan asiaan yhdistetään positiivinen asia. Ärsykkeen nähdessään koira kääntyy omistajaa päin, sillä häneltä saa namin. Lopulta ärsykkeestä tulee myös luoksetulovihje, sillä koiran pitää mennä omistajan luo saadakseen namin. Vastaehdollistamisen toinen versio on Look At That eli LAT, jossa idea on sama, mutta omistaja pyytää katsomaan vihjesanalla ärsykettä, jonka jälkeen koira palkataan. Peruskäytöksiä, kuten luopuminen, katsekontakti, eteen istuminen, voi hyödyntää esimerkiksi ohitustilanteissa. Korvaavaa käytöstä pitää ensin harjoitella ilman häiriötä ja lisätä häiriötä vähitellen.Vielä on viikko aikaa ilmoittautua meidän seuran kesäkauden treeneihin ja olen tämän viikon miettinyt, mitä tekisin. Tarkoituksena on ilmoittaa Rio agilityyn ja molemmat pojat rallytokoon. Olen miettinyt onko Rio jo toukokuussa valmis ryhmätreeneihin ja toivonko poikien rallytokot samalle vai eri päivälle. Toivottavasti olemme Rion kanssa edenneet sen verran toukokuuhun mennessä, että se sietää häiriöitä paremmin ja kykenee olemaan samassa tilassa muiden koirien kanssa ilman enempiä rähinöitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti