torstai 16. kesäkuuta 2016

Kooikerhondjien erikoisnäyttely

Lauantaina oli kooikerhondjien erikoisnäyttely Vääksyssä Asikkalassa. Se oli ainakin minulle vuoden odotetuin tapahtuma, sillä rodun omaa erkkaria ei ihan joka vuosi järjestetä. Edellinen oli neljä vuotta sitten eli kesällä 2012. Tänä vuonna olin ensimmäistä kertaa mukana näyttelytoimikunnassa ja se oli mielenkiintoista. Otin ilmoittautumiset vastaan ja tein luettelon. Pienen stressin se aiheutti, kun piti yrittää varmistaa, että varmasti kaikki ilmoittautuneet on kirjattu ja luettelossa. Ilmeisesti kukaan ei jäänyt kirjaamatta :) Näyttelyyn ilmoitettiin 90 kooikeria. Näyttelypaikkana Vääksy oli hyvä ja sijainti oli rodun esiintuomisen kannalta erinomainen. Samana päivänä toisella puolen kanavaa oli kirpputori ja viereisen panimon terassilla oli avajaiset. Näyttelyalueella kävi siis paljon satunnaisia ohikulkijoita ja aika paljon koiranulkoiluttajia. Joku kysyi, onko tämä jonkun tietyn rodun mätsäri :D Sää oli ihan suosiollinen, vaikkakin aika vaihteleva. Välillä oli pilvistä, välillä puolipilvistä ja välillä aurinkoista, mutta hieman myös vettä tihkutti hetken aikaa. Tuomareina olivat alankomaalaiset Alie Bennink-Smies (urokset) ja Carla Snels (nartut), joista jälkimmäinen myös kasvattaa kooikereita. Harjoitusarvostelijana urosten ja narttujen kehässä vaihdellen oli Eeva Resko.

Tuomari pohtii onko Riolla hyvä pää tai korvakorut


Pääsimme näyttelypaikalle Jackin ja Hetjan porukoiden matkassa. Meillä oli autossa neljä ihmistä ja neljä koiraa, hyvin mahduttiin vähän isompaan autoon :) Lähtömme oli sen verran myöhäinen, että olimme näyttelypaikalla vasta klo 10 jälkeen, jolloin pentujen arvostelu oli juuri alkanut. Kiireellä pystytimme kevythäkit ja valmistelin Rion kehää varten. Kameran asetuksia ehdin pikaisesti säätämään. Junnu-uroksia oli 11. Alkuun koiria seisotettiin pitkään, sillä tuomari valitsi koirat jatkokilpailuihin ”paras pää” ja ”parhaat korvakorut”. Sen jälkeen koirat ravasivat yhdessä, jotta tuomari sai valittua koiran ”paras häntä” kilpailuun. Rio lähti aluksi vetämään nelivetoa edellisen koiran perään, mutta onneksi noin puolikkaan kierroksen jälkeen (kehä oli iso) liikkuminen alkoi sujua. Tämän jälkeen oli yksilöarvostelujen vuoro. Rio oli tosi hienosti koko pöydällä arvostelun ajan. Se ei yhtään nojannut minuun, vaikka tuomarin lisäksi myös harjoitusarvostelija tuli kopeloimaan. Eihän tilanne toki Riolle ollut se kaikkein mieleinen ja tutkimisen ajan se seisoi pöydällä selkä kaarella. Liikkeet menivät hyvin ja välillä Rio malttoi seisoakin ihan ok. Arvostelu kesti, sillä tuomari samalla myös opasti harjoitusarvostelijaa. Riolla ei ihan vielä riitä maltti niin pitkään seisomiseen, mutta kyllä siitä selvittiin J Rio sai H:n. En ollut edes odottanut sille parempaa, joten H kelpasi hyvin. Rion osalta näyttely oli siinä, joten pääsin keskittymään kuvaamiseen.

Valioluokassa oli 15 urosta. Jälleen alkuun tuomari mietti jatkokilpailuihin meneviä koiria ja siinä meni aikaa. Mikolla alkoi jo maltti mennä ja se alkoi vähän äännellä. Nostin Mikon pöydälle, kun edellistä koiraa vielä arvosteltiin. Harjoitusarvostelija kävi tutkimassa Mikon ja totesi sen olevan aika kookas. Hetken päästä myös tuomari tuli tutkimaan Mikon. Hän nyppi pari karvatuppoa Mikosta ja sanoin Mikon olevan nyt tosi huonossa turkissa. Mikon liikkeet menivät tosi kivasti. Yleensä Miko on perässä vedettävä ja sen liikkeistä puuttuu draivi. En tiedä, mikä nyt sai sen liikkumaan paremmin. Miko seisoi hienosti koko arvostelun ajan. Miko sai EH:n ja se oli enemmän kuin odotin. Loppuaika meni koiria kuvatessa. Onneksi kepo oli mukana huolehtimassa koirista ja toimi minun ollessa kehässä kuvausassistenttina. Sain siis itse keskittyä kuvaamiseen ja seurusteluun.

11.6.2016 Asikkala ER, tuomari: Alie Bennink-Smies, Alankomaat
”11 months old. Needs to develope all around. Fine in head. Good ears, eyes and teeth. Needs more length of neck and forechest. A little bit roach back maybe because he's feeling a bit unhappy. Fine in bone. Good quality of hair but too many black hairs. Moves happily but could have more reach in the front. Good tail carriage.” JUN-H© Ida Alexandersson

11.6.2016 Asikkala ER, tuomari: Alie Bennink-Smies, Alankomaat
”7 years old. He lacks substance, makes him racy. Unfortunately he's in poor coat condition. Sweet head. Good ears, eyes and teeth. Level teeth. Could have better front angulations and more sring of rib. Could have better hind angulations. Good tail. Happy mover. A bit narrow behind.” VAL-EH


Loppukilpailut alkoivat arvioitua myöhemmin, sillä harjoitusarvostelijan vuoksi aikaa meni enemmän ja tuomarit muutenkin käyttivät arvosteluun aikaa. Loppukilpailujen jälkeen näyttelyalue tyhjeni nopeasti ja mekin saimme kaiken purettua aika nopeasti. Kävin saattamassa pojat autoon, sillä itse jäin vielä illallistamaan tuomareiden kanssa. Näyttelypäivä oli onnistunut :)

Illallinen oli näyttelytoimikunnan pj Annen kotona ja meille tarjottiin erittäin hyvää ruokaa. Oli kiva istua tuomareiden kanssa ja kuulla heidän ajatuksiaan. Molemmat ovat arvostelleet kooikereita Suomessa aikaisemminkin, mutta siitä oli jo aikaa. Molempien mielestä rodun taso on täällä laskenut ja he olivat hieman pettyneitä näkemäänsä. Erityisesti he mainitsivat rakenteeltaan hyvin kevyet koirat ja kapeakuonoiset päät. Riolta löytyy molemmat ja mainitsinkin heille, että yksi näistä koirista oli minun. Urosten tuomari myös mainitsi kehässään olleesta huonoturkkisesta koirasta, jonka myös kerroin olevan minun :D Bennink-Smies lähtiessään pahoitteli ilmeisesti koirieni saamaa arvostelua, mutta kyllä ne mielestäni saivat mitä ansaitsivatkin :) Olipas mukava päivä, mukavat tuomarit ja mukavat kooikeri-ihmiset.

 Vasen kuva © Ida Alexandersson

© Ida Alexandersson

© Ida Alexandersson

Mikon pää ja korvakorut tarkastelussa

Harjoitusarvostelija Eeva Reskon arvosteltavana

Mikosta ei ollut hyviä liikekuvia


Into
Lisää kuvia täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti