torstai 31. joulukuuta 2015

Tällainen oli meidän vuosi 2015

Vuosi on vaihtumassa ja kohta ollaan uudessa vuodessa ja uusissa haasteissa. Kovinkaan kummoinen vuosi tästä ei ollut tulossa, mutta sitten tuli Rio :) Tässä vuoden tapahtumat tiivistettynä.


Tammikuu
Miko oli jo loppuvuodesta lähtien ollut kovin kiinnostunut tytöistä ja vinkuminen alkoi käydä hermoille. Lopulta tammikuun alussa epäilin eturauhasvaivoja ja ihan oikeaan epäilykseni osuivatkin. Eläinlääkärikäyntiä varten jouduin ensimmäistä kertaa ottamaan Mikolta virtsanäytteen. Se ei ollutkaan ihan helppo juttu :) Turvonneeseen ja kipeään eturauhaseen Miko sai Tardak-piikin. Fyssari totesi Mikon olevan kovin jumissa ja hän suositteli tutkituttamaan asiaa. Kävimme sitten kuun lopussa ultraamassa Miko vatsan ja samalla muitakin sisäelimiä. Mitään epänormaalia ei löytynyt ja eturauhanenkin oli pienentynyt. Toimitin jälkikäteen eläinlääkäriin virtsanäytteen. Lisäksi Mikosta oli otettu verikoe ja tehty borreliatesti. Kaikki olivat ok.

Helmikuu
Helmikuun alussa Miko kävi Timo Talvion tutkittavana. Selkä kuvattiin varmuuden vuoksi uudelleen (vuonna 2011 oli ok) ja tällä kertaa kuvat otettiin virallisena, kun sellainen mahdollisuus oli tullut muillekin roduille. Selässä ei ollut mitään vikaa (tuloksena VA0, SP0, LTV0). Eturauhanen oli jälleen suurentunut ja Miko sai uuden Tardak-piikin. Ell suositteli jättämään nappulat pois ja siirtymään kotiruokaan. Ryhdyin ruokkimaan Mikoa puurolla, lihalla ja kasvissoseella. Miko osallistui rotuyhdistyksen järjestämään rally-tokokoulutukseen, jossa teimme ensimmäistä kertaa AVO-luokan rataa kisanomaisena. Tardakin vaikutuksia alkoi näkyä ja rallytokotreeneissä Miko teki töitä paremmalla vireellä kuin koskaan.


Agilitytreeneissä Ellan kanssa © Kaisa Suominen
Maaliskuu
Kuun alussa Miko kävi kontrolliverikokeessa ja kaikki oli ok. Kävin agilitykoulutuksessa Turun suunnalla, mutta treenikaverina olikin Mikon siskopuoli Ella. Ella on ihan huippu agilitykoira, joten treenaaminen oli ihan erilaista kuin Mikon kanssa. Se oli erittäin hyvää treeniä minulle, kun kerrankin sai treenata kunnolla. Miko kävi fyssarilla ja sai pitkän tauon jälkeen taas luvan treenata hyppytekniikkaa. Kuun lopussa muutimme uuteen asuntoon vain 2 km päähän vanhasta.

Huhtikuu
Miko stressasi muutosta ja alkuun se reagoi lähes kaikkiin rapusta kuuluviin ääniin ja ulkona se oli kovin epävarma eikä viihtynyt siellä. Yritin säätää ruokintaa tasapainoon, sillä nappuloiden jättämisen jälkeen Mikon paino lähti ensin laskuun ja sitten nousuun. Puuro jäi pois ja kasvissoseen määrääkin vähensin, kunnes jätin senkin pois. Miko osallistui kahteen mätsäriin ja sai molemmissa punaisen nauhan. Jälkimäisessä olimme Tainan ja Lokin kanssa ja pennuista oli hieman puhetta, sillä Aia ja Loki olivat käyneet treffeillä. Iso saavutukseni oli saada paperit amk:sta, jossa olin opiskellut töiden ohessa.

Toukokuu
Meillä alkoi agilitytreenit 7 kuukauden tauon jälkeen. Kovin suurta motivaatiota treenaamiseen en löytänyt eikä asiaa auttanut se, että kouluttajamme ei ehkä ymmärtänyt meidän tilannetta. Meillä alkoi myös tokotreenit ja rallytreeneissä kävimme pari kertaa tuuraamassa. Miko täytti jo 6 vuotta. Osallistuimme yhden viikon aikana kahteen rallytokokokeeseen alokasluokassa, joista ensimmäisestä tuli hienot 98 pistettä ja jälkimmäisestä 96 pistettä ja koulutustunnus RTK1.

Karvaton Miko :D
Kesäkuu
Miko kävi hoidossa koohotyttöjen Taikan ja Gimman luona. Miko vihdoin lopetti runsaan karvan tiputtamisen ja oli karvattomampi kuin koskaan. Mikolla oli pieni tassuvamma. Juhannuksena kuulin, että Aian ja Lokin pennut olivat syntyneet ja kaksi poikaa oli vielä vapaana.


Heinäkuu
Piti alkaa miettiä pennun hankkimisen mahdollisuutta. Kävin ilman Mikoa kooikertapaamisessa, johon osallistui hollantilainen pariskunta kooikerinsa kanssa. Miko paranteli tassuaan kotona. Mikon veli menehtyi, joten kahdeksasta on vielä seitsemän jäljellä. Miko pyörähti vuoden tauon jälkeen näyttelykehässä Tuusulassa saaden EH:n. Olimme Mikon kanssa Agirodussa varakoirakkona Estaika's/Chirpy-joukkueessa. Miko jäi kotiin ja minä kävin katsomassa kisoja, sillä varakoiralle ei ollut tarvetta. Agirodussa juttelin pennuista niiden kanssa, jotka tiesivät, että sitä mietin (mm. Mikon Monika-kasvattaja ja Sanna). Kävin Tainan kanssa katsomassa Lokin ja Aian suloisia 3-viikkoisia pentuja. Osallistuimme ensimmäisen kerran rallytokoepiksissä avoimeen luokkaan. Kävin isännän kanssa katsomassa 5-viikkoisia pentuja, jonka jälkeen tehtiin iso päätös.

Elokuu
Meillä alkoi rallytokotreenit, agility- ja tokotreeni peruutin. Näillä näkymin kesäkuun treenit ennen kesätaukoa jäivät Mikon viimeisiksi ohjatuksi treeneiksi. Miko siirtyi vielä enemmän sunnuntaiharrastelijaksi agilityssa. Kävimme katsomassa 6- ja 7-viikkoisia pentuja. Pentujen ollessa 8 viikkoa kävimme hakemassa niistä yhden, Rion, kotiin. Rio kotiutui meille oikein hyvin. Kuun loppupuolella Rio pääsi leikkimään Muru-siskonsa kanssa. Muutama päivä myöhemmin Miko innostui leikkiin Rion kanssa. Jää oli murrettu ja Miko hyväksynyt Rion. Osallistuimme Mikon kanssa ensimmäiseen avoimen luokan rallytokokokeeseen, mutta 66 pistettä eivät riittäneet hyväksyttyyn tulokseen. Rio oli kisaturistina mukana ja pääsi tutustumaan Xema-siskopuoleen ja Mizyyn.

Syyskuu
Rio tapasi kuun alussa ensimmäisen kerran Irra-bretonin, joka on Rioa tasan viikon nuorempi. Osallistuin poikien kanssa kooikerhondjien syyspäiville. Rio hurmasi ihmisiä ja pääsi tutustumaan muihn kooikereihin, joista parasta seuraa olivat Into-veli ja Rilla-tyttönen. 12-viikkoisena Rio kävi ensimmäisessä rokotuksessa ja selvisi siitä hienosti. Pojat alkoivat leikkiä enemmän ja leikki alkoi jo muistuttaa painia. Mikon kanssa osallistuimme toiseen avoimen luokan rallytokokokeeseen ja jäimme jälleen 60 pisteellä alle hyväksytyn tuloksen. Rio oli mukana kisaturistina. Kävimme Showhau Roadshow tapahtumassa, jossa Miko osallistui mätsäriin. Miko sai punaisen nauhan. Rio oli lapsimagneetti ja sai paljon rapsutuksia. Pojat kävivät myös valokuvattavana. Rio tapasi Irra-bretonia vielä pari kertaa ja kävi pentuleikkikoulussa. Kävimme Mikon kanssa rallytokoepiksissä, josta tulokseksi 79 pistettä. Rio nosti kuun lopussa ensimmäistä kertaa koipea Mikon esimerkistä.

Lokakuu
Rio tapasi kahdesti Hipsa-kooikeria, jonka kanssa leikit sujuivat hyvin. Rion leikkitreffit Irra-bretonin kanssa jatkuivat. Rio tapasi myös Xema-siskopuolensa sekä Muru-siskon. Rio tapasi ensimmäisen kerran Jack-kooikerin, joka on Irran tapaan tasan viikon Rioa nuorempi.  Rio kävi kerran pentuleikkikoulussa. Rio kävi ensimmäisen kerran agilityhallissa leikkimässä. Rio aloitti pentukurssin. 16-viikkoisena Rio sai tehosterokotteen ja rabiesrokotteen. Eläinlääkärikäynti ei ollut yhtä hyvä kuin ensimmäisellä kerralla eikä siitä jäänyt kummallekaan hyvä mieli. Rio kävi kahdesti työpaikallani hurmaamassa työkavereitani, vaikka se olikin aika arka. Rio alkoi vaihtaa hampaitaan. Irtokoira kävi Mikon päälle, mutta onneksi siitä selvittiin ilman ulkoisia vammoja. Meillä kävi yövieraita, Paula ja Nova-kooikeri. Kävin Spanieliliiton pääerikoisnäyttelyssä kuvaamassa kooikereita. Rio kävi toiseen kertaan agilityhallissa leikkimässä sekä tekemässä istumisia ja maahanmenoja. Pojat kävivät Eläinten koulukuvauksessa ja Rio oli tosi reipas pikkupentu. Se jopa pysyi paikallaan, joten saimme onnistuneita kuvia.

Marraskuu
Rio kävi ensimmäisen kerran verijäljellä ja suoriutui siitä hienosti. Myös Miko jäljesti hyvin pitkän tauon jälkeen. Pojat kävivät myös toisen kerran verijäljellä. Rio kävi tuuraamassa Mikoa treeneissä, joissa Rio harjoitteli mm. kosketusalustaa ja tötsän kiertoa. Miko kävi fyssarilla eikä sillä onneksi ollut tauosta tai hyökkäyksestä johtuen sen suurempia jumeja. Rio kävi kahdesti pentutreeneissä, jossa sitä kovasti jännittivät muut pennut. Toisella kerralla Rio oli jo paljon reippaampi. Rio kävi ensimmäisessä match showssa, joka meni hyvin. Rio sai sinisen nauhan. Rio kävi tapaamassa Irraa ja Jackiä. Rio osallistui näyttelytreeneihin, jotka olivat illalla teollisuusalueella sisäpihalla. Paikka ja muut koirat jännittivät Rioa, joten liikkuminen ei onnistunut, mutta muuten meni ok. Rio kävi toisessa mätsärissä, joka ei mennyt yhtä hyvin kuin ensimmäinen ja Rio sai jälleen sinisen nauhan.

Joulukuu
Rio kävi näyttelykoulutuksessa, joka oli sisätiloissa. Se meni paremmin kuin ulkotreeneissä, mutta tutkimista Rio jännitti. Rio osallistui ensimmäisiin pentunäyttelyihin, Helsinki Puppy Showhun ja Voittaja Puppy Showhun. Ensimmäisessä Rio oli ROP-pentu ja jälkimäisessä Rio oli luokkansa toinen saaden kunniapalkinnon. Ensimmäiseen pentunäyttelyyn osallistuivat myös Rion veljet Totti ja Oiva. Näyttelyn jälkeen veljet pääsivät painimaan Muru-siskon ja Aia-emän kanssa. Rio kävi Jenna Caloanderin agilitykoulutuksessa, jossa sain vinkkejä agilityn aloittamiseen Rion kanssa. Rio kävi uudestaan teollisuusalueen näyttelytreeneissä, tällä kertaa päiväsaikaan, joka oli Riolle parempi ajankohta. Rio kävi yhtenä päivänä työpaikallani, mutta ei ollut kovin paljoa edelliskertaa rohkeampi. Rio tapasi Jackiä ja Hipsaa. Rio kävi agilityhallilla treenaamassa putkea ja kosketusalustaa.

---

Asetin tälle vuodelle muutaman tavoitteen. Olin jopa viime vuodenvaihteessa pohtinut, että jos jossain vaiheessa toinen koira tulee, niin voisi alkaa sen kanssa harrastaa ja antaa Mikon olla kotikoirana. Mikon kanssa kun tuo harrastaminen on välillä niin vaikeaa. Enpä silloin osannut arvatakaan, että toinen koira tulisi taloon :) Tavoitteena oli saada rallytokosta koulari RTK1 ja se toteutui. AVO-luokan korkkaaminenkin toteutui. Olin aika varma, että tänä vuonna olisi vihdoin meidän tokodebyytti, mutta ei vaan ollut :D Tarkoituksena oli taas palata jäljestyksen pariin ja kaksi jälkeä Miko ehti loppuvuonna ajaa. Agilitykisat olivat toiveissa, mutta turhaan tuli kisalisenssi ostettua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti