sunnuntai 22. marraskuuta 2015

Pentutreeniä, match show, pentupainia

Perjantaina kävimme Rion kanssa pentutreeneissä, jotka pidettiin ennen omatoimitokotreenejä. Useampi pentu oli ilmoitettu mukaan, mutta viisi taisi olla paikalla. Riolle pimeä + vieraat koirat oli ihan liian pelottava juttu. Kenttä oli valaistu, mutta olihan siellä hämärää kuitenkin. Rio rähisi muille pennuille, joten meidän piti pitää vähän etäisyyttä muihin. Pentujen kanssa harjoiteltiin pujottelua muiden koirakoiden ohi sekä luoksetuloa pentukujassa. Pujottelu onnistui hyvin eli Rio kykeni pujottelemaan muiden välistä ja muut pääsivät Rion ohi. Luoksetuloa en ottanut Rion kanssa ollenkaan.

Positiivista oli se, että Rio jännityksestä huolimatta kykeni ottamaan kontaktia ja namit maistuivat. Silloin, kun muihin oli enemmän etäisyyttä, niin Riolla häntäkin heilui. Mutta tuo tilanne oli kuin isku vasten kasvoja. Rion rähinä ei ollut mitään pikkurähinää. Siitä tulee pahempi kuin mitä Miko on, jos asialle ei tee mitään. Riolle olisi jo aikaa sitten pitänyt alkaa naksutella, kun koiria tulee vastaan, sillä jo kahdeksanviikkoisesta lähtien oli nähtävissä kuinka sitä pelottaa vieraat koirat. Alkuun Rio yritti karkuun ja sitten tuli tuhina ja lopulta rähinä. Ei tuo ensimmäinen kerta ollut kun Rio rähisi, mutta hyvin silmät avaava kerta kuitenkin. Namit on kyllä aina mukana ulkoillessa ja välillä minulla on kokoajan naksutin kädessä, mutta silloin ei tule toisia koiria vastaan. Oikeastaan aika harvoin kohtaamme Rion kanssa vieraita koiria. Tajusin myös, ettei Rio ole juurikaan ollut paikoissa, joissa on useampia koiria. Kahdesti se on ollut mukana rallytokokisoissa, mutta niistäkin on jo reilusti aikaa. Kahtena edellisenä viikonloppuna on ollut tarkoitus käydä katsomassa agilitykisoja, mutta en ole jaksanut lähteä. Ojankoon kestää julkisilla 1,5 h / suunta, joten ei se kauhean houkutteleva matka ole.

Perjantai-iltana pentunäyttelyihin osallistuminen ei enää tuntunutkaan niin hyvältä jutulta ja mietin, ettemme varmaan voi osallistua lauantain mätsäriin. Paikanpäälle olimme kuitenkin menossa. Matkalla Purina Areenalle vastaan tuli pari koiraa, joiden ohituksista selvisimme hienosti. Parkkipaikalla otin Rion syliin ja menimme sisälle halliin. Menin suoraan ilmoittautumisjonoon. Hallissa oli paljon koiria ja aluksi Rioa sai pidellä tiukemmin, mutta sitten se rauhoittui. Ilmoittautumisen jälkeen menimme ulos, jossa oli väljempää. Ilmoitin Rion pieniin pentuihin. Kävelimme hetken kentällä ja sitten jäimme kentän nurkkaan katselemaan muita. Saara ja Huugo tulivat paikalle. Ensin Huugolle piti haukkua, mutta sitten Rio totesi sen vaarattomaksi ja pojat pääsivät tervehtimään. Kun Huugo oli ilmoitettu, kävimme lyhyesti kävelemässä ja menimme sitten halliin. Rio sai alkuun olla hallissa sylissä, mutta väljemmän kohdan löydyttyä se pääsi maahan. Viimeinen kehä tyhjeni nopeasti, joten kävimme siellä harjoittelemassa liikkumista Huugon kanssa. Rio oli hallissa tosi nätisti ja vaan muutaman kerran haukkui joillekin koirille. Meidän kehän lähellä porukkaa oli niin paljon, että Rio oli aina sylissä, kun kävin tarkistamassa missä mennään.

Meidän vuoron tullessa myös kannoin Rion kehään. Kaverina meillä oli tarupi. Oli oikeastaan ihan hyvä, että Rio oli ensimmäisenä, sillä myös Messarissa Rion pitäisi molempina päivinä olla luokkansa ensimmäinen eli liikkeissä joku tulee sen takana. Ensin menimme yhdessä kehän ympäri. Rion liikkeet eivät ihan pääse oikeuksiinsa Rion seuratessa ja vasemmalla puolella sen seuramainen ei edes ole niin hyvää kuin oikealla. Mutta Rio piti lähes koko ajan minuun kontaktia eikä takana tullut pentu kiinnostanut. Pöydällä Rio oli rennosti. Tuomari oli erittäin mukava ja syötti nameja pennulle. Tuomarin siirryttyä Rion etupuolelta sivulle, Rioa alkoikin jännittää ja se painautui minua vasten. Tuomarin siirryttyä takaisin etupuolelle Rio hyppäsi pöydältä maahan. Harmitti, etten osannut ottaa sen mahdollisuutta huomioon. Nostin Rion takaisin pöydälle. Tuomari kehui Rion korvien asentoa. Rio meinasi vielä uudestaankin hypätä alas, mutta nyt olin valppaana. Laskettuani Rion maahan, tuomari totesi, että häntä heiluu jälleen. Tuomari katsoi edestakaiset liikeet ja sitten menimme odottamaan. Lopuksi seisotimme pentuja, mutta Rio ei malttanut pysyä paikallaan ollenkaan. Ei varmaan pitäisi olla namia ollenkaan kädessä. Riolle sininen nauha. Yritin päästä takaisin meidän repulle niin, että Rio kävelee itse, mutta reitillä oli niin paljon koiria, että oli parempi nostaa Rio jälleen syliin. Piti odottaa vain hetki ja sitten oli sinisten kehä. Vaikka kehässä oli nyt 14 pentua, niin Rio pystyi edelleen keskittymään vain minuun. Koko kööri meni pari kertaa kehän ympäri ja sitten tuomari valitse neljä pentua jatkoon. Ei Rio edelleenkään malttanut seisoa paikallaan eikä päästy jatkoon. Tällä kertaa Rio pystyi kävelemään itse repulle, vaikka pari jännää kohtaa lyhyelle matkalle osui.

Olen ihan hirmu tyytyväinen Rion käytökseen mätsärissä. Perjantainen epätoivo katosi, sillä Rio oli niin reipas ja hieno poika. Vielä kun sen saisi seisomaan paikallaan :) Meiltä ei ole kovin pitkää matkaa Purinalle, mutta kuljimme kuitenkin osan matkasta bussilla, sillä Riolle matka olisi ollut turhan pitkä. Käytin tilaisuuden hyväkseni, kun hyppäsimme tyhjään bussiin päättäriltä eli annoin Rion kävellä itse bussiin. Normaalisti Rion bussimatkustaminen tapahtuu kokonaan sylissä. Kyllä nytkin Rio istui matkan sylissäni, mutta reippaasti se hyppäsi bussin kyytiin ja olisi mielellään tutkinut bussia enemmänkin.

Tänään sunnuntaina Rio pääsi treffaamaan Jackiä. Ensimmäisestä kerrasta oli vierähtänyt jo kuukausi. Espoossa oli lunta reilusti enemmän kuin Helsingissä, mutta ei sielläkään paljoa ollut. Lunta oli vielä liian vähän, jotta Rio olisi sen noteerannut. Aluksi Rio katsoi epäilyksellä Jackiä ja Hetjaa, sitten pojat varovasti haistelivat toisiaan ja lopulta muistivat tavanneensa ennenkin :) Irti päästyään pojat juoksivat ja painivat sydämensä kyllyydestä. Riossa ja Mikossa on samaa se, että molemmat tykkäävät juosta ja erityisesti jahdattavana oleminen on kivaa. Välillä leikissä oli taukoja ja sitten taas hurjat takaa-ajot jatkuivat. Välillä Rio murisi leikkiessään ja välillä murina koveni, mutta onneksi se ei missään vaiheessa muuttunut rähinäksi. Rio ja Jack ovat hyvin tasaväkiset leikkikaverit, mutta Rio on hieman dominoivampi ja varmaan sen vuoksi Jackin kanssa Riolla ei pala pinna. Irran kanssa Rion pinna palaa varmaan siksi, että Irra on hyvin innokas leikkijä, joka valtavan energian ja hieman isomman koon vuoksi on hieman päällekäyvä. Sisälle päästyämme pojat simahtivat melko pian. Leikkiminen on niin rankkaa puuhaa. Levon jälkeen pojat kävivät vielä ulkona leikkimässä, jonka jälkeen lähdimme kotiin. Meille tarjottiin ystävällisesti kyyti kotiin, joten Riokin pääsi pitkästä aikaa autoon. Rio sai lainaan Jackin turvavyövaljaat. Rio oli kuin tottunutkin automatkustaja valjaissaan, sillä se nukahti saman tien auton penkille. Kotimatka oli liian lyhyt, sillä Rio ei olisi millään jaksanut nousta vielä ylös. Kuvia Rion ja Jackin leikeistä löytyy täältä.

Kotiin tultuani söin pikaisesti ja pistin Mikon treenikamat reppuun. Sitten olikin vuorossa Mikon hyppytekniikkatreeneihin lähtö. Teimme etäisyyksiä ja korkeuden arviointia. Mikolla oli jälleen vire kohdillaan ja se teki harjoituksia hyvin innokkaasti ja hyvällä vauhdilla. Etäisyyksissä Miko ähkäisi laskeutuessaan viimeisen hypyn jälkeen. Alastulossa olisi siis parannettavaa. Korkeuksissa teimme 25-45 cm, joista jälleen 45 cm sai ponnistukseen epävarmuutta.

Jack ja Rio

Rio & Jack

Söpöläinen

Rio & Jack

Rio & Jack

Rio, Jack & Hetja

Rio, Jack & Hetja (Riolla ja Jackilla on samanlaiset sivuprofiilit)

Väsynyt matkustaja

7 kommenttia:

 1. Uskot sä et sielt näyttelyist pääsis lähtee jo klo yhen aikoihi? :)
  Ku rupesin miettii et kauan ne kestää..

  VastaaPoista
 2. Uskot sä et sielt näyttelyist pääsis lähtee jo klo yhen aikoihi? :)
  Ku rupesin miettii et kauan ne kestää..

  VastaaPoista
 3. Kyllä pääsee :) Koohopennuilla tuskin menee kauempaa kuin 20 min. Oman arvostelun jälkeen saa lähteä. Tosin rotunsa paras pentu joutuu jäämään loppukilpailuihin eli ryhmäkehään, joka alkaa vasta noin klo 15. Mutta onneksi ryhmäkehään ei ole pakko jäädä :) Jos haluatte jäädä katsomaan aikuisten kooikereiden arvostelua, niin senkin pitäisi olla ohi klo 11 mennessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei kiva kuulla :)
   Ai voidaanko esim. Totti vaöita rotunsa parhaaks pennuks nii pitääks sen jäädä noihi ryhmäkilpailuihin vai ei? :D

   Poista
 4. Ai nii :D Yks kysymys vielä et saanhan mä esittää Totin siel kehäs vaik oonki vast 12v. Ku mun muistaakseni siin ei oo mitää ikärajaa :)

  VastaaPoista
 5. Kyllä Totti voidaan valita ROP-pennuksi :) Jos niin kävisi, niin voitte ilmoittaa, että ette voi jäädä ryhmäkehään. Eli voi jäädä pois, kun ilmoittaa siitä. Ei oo ikärajaa eli voit kyllä esittää Totin :)

  VastaaPoista