perjantai 1. toukokuuta 2015

Ajatuksia ruokinnasta osa 3

8.4.2015
Ruokinnan osalta alkaa nyt olla selvät sävelet. Nappulat on jätetty 3 kk sitten ja nyt olen vihdoin saanut aikaiseksi tehdä ruokintaan liittyvät laskutoimitukset. Koska koira ei saa raakaruuasta kaikkia tarvitsemiaan vitamiineja ja hivenaineita, niin laskelmat pitäisi tehdä ensin. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan... Ja itse asiassa laskelmieni perustella Mikolla ei mistään ole varsinaisesti puutetta. Joitain hivenaineita Miko saa hieman suositusta vähemmän ja E-vitamiinia Aptus Multidog-jauheesta tulee ylimääräistä, mutta ei haitallisia määriä.

Miko saa siis n. 150g lihaa päivässä jaettuna kahteen ruokintakertaan eli n. 75 g kerralla. Pääasiassa Miko saa Maukkaan broilerin jauhelihaa, kalkkunan jauhelihaa ja jauhettua lohta. Välillä myös samaisen merkin sian jauhelihaa sekä harvemmin mixejä (sika, kana tai kalkkuna), jotka sisältävät myös luuta. Hetki sitten ostin ensimmäistä kertaa kokeiluun Kunto-pötkön, joka on täysravintoa. Pakkasessa on aina myös Maukkaan kana-lohipullia tai broilerin jauhelihakuutioita, joita olen antanut silloin kun on pitänyt antaa pienempi annos tai en ole muistanut sulattaa ruokaa. Lisinä Miko on saanut päivittäin merilevää ja monivitamiinijauhetta (Aptus Multidog) sekä Nutrolin-öljyä. Sinkkiä ja D-vitamiinia en ole antanut ihan joka päivä. Monivitamiinijauhe on kohta loppu ja sitä en enää aio ostaa lisää, sillä siitä saa jotain liikaa ja jotain liian vähän.

Laskelmieni perusteella huolestuin proteiinimääristä, sillä Mikon ruuasta saama proteiini on vähemmän kuin mikä on suositus, koska Miko saa reilusti pienemmän annoksen lihaa päivittäin kuin tuon painoiselle ohjemäärä on. (15-kiloiselle koiralle ohjeannos lähtee 300 grammasta ylöspäin, joten Miko saa puolet vähemmän kuin alin määrä on.) Mikon ylimääräisestä painosta huolimatta en ole enää laskenut lihan määrää. Uskoisin, että paino lähtee laskemaan jättämällä ylimääräiset ruuat pois ja lisäämällä liikuntaa. Kasvissoseen olen jättänyt pois ruuasta, mutta ehkä sillä ei ole niin suurta merkitystä painoon, että voisin 50 g pistää edelleen ruuan sekaan. Toinen huolettava asia oli rasvahapot, sillä olin ymmärtänyt, että Nutrolinista tai muusta kasvisöljystä ei saa kaikkea tarpeellista.

Blogin kautta saamieni ohjeiden avulla pääsin hyvin alkuun (kiitos kommentoijille) ja sen jälkeen Katiska ja FB:n raakaruokaryhmä ovat olleet iso apu. Toki suhtaudun varauksella kaikkeen mitä netistä tai FB:sta luen, mutta erityisen hyviä kirjoituksia ovat Vitamiinit ja hivenaineet pähkinänkuoressa, Jennin pähkinänkuori ja Perusruokaa perussesselle.

10.4.2015
Olin yhteydessä yhteen raakaruokinnasta hyvin perillä olevaan ihmiseen ja kerroin Mikon ruokinnasta ja huolenaiheistani. Ilokseni hänestä perusrunko näyttää ihan hyvältä ja suunnitelmani on hyvä. Tarkoituksena on korvata kerran viikossa puolet lihasta sisäelimillä ja kerran viikossa antaa kalaa. Nyt olen antanut lohta välillä enemmän ja välillä vähemmän. Multidogin loputtua annan kalsiumin ja E-vitamiinin purkista. Lisäksi on tarkoitus lisätä maksaa (varmaan pääasiassa maksamakkaran muodossa) ruokaan, sillä A-vitamiinin saanti on jäänyt vähäiseksi nyt, kun Miko ei ole päivisin yksin eikä sille siksi jätetä kongia ajanvietteeksi. Maksamakkaran ongelma on sen rasvaisuus. Minua kehotettiinkin kiinnittämään rasvaan huomiota. Noissa Maukkaan pötköissä on ihan reilusti rasvaa ja laskelmissani kyllä huomasin, että niistä saatava rasvamäärä ylittää suosituksen. Siinä varmasti osasyy painonnousuun. Ruuan rasvamäärää saa pienenettyä korvaamalla osa lihasta esim. sydämellä ja kivipiiralla, joissa rasvaa on vähemmän ja proteiini parempilaatuista. Näin pystyy myös nostamaan annoskokoa. Ruokinta on siis hyvällä mallilla ja vielä pitäisi vaan löytää tasapaino :)

Sinkkiä olen antanut 15 mg, vaikka voisin antaa 30 mg. Sinkkiä on ihan hyvä antaa vähemmän silloin, kun juoksunarttuja on naapurustossa, sillä sinkki vaikuttaa testosteronin tasoon. Viime aikoina Miko on alkanut jonkin verran nuolemaan pissoja, joten jatketaan vielä toistaiseksi 15 mg:lla. En halua enää eturauhasvaivoja Mikolle.

12.4.2015
Vaikka alkuun ajattelin raakaruokinnan olevan turhan hankalaa, niin ihan helppoahan tämä on ollut. Välillä ostelen Mikolle ihmisten lihoja, mutta Maukkaan pötköt ovat olleet tosi hyviä. Annan pötköjen sulaa jonkin aikaa, jotta ne on helpompi paloitella ja jakaa annoksiksi. Sitten pari pakasterasiaa jääkaappiin ja loput pakkaseen. Välillä on vaikea muistaa ottaa ruokaa sulamaan, mutta onneksi sulatus onnistuu vaikka mikrossa tai lämpimässä vedessä. Matkalle voi ottaa mukaan vaikka Hau Hau Championin Super Premium 100 gramman annosaterioita, joissa miellyttää tuoteseloste. Ne eivät sisällä mitään epämääräistä ja siksi purkkeja on meillä kaapissa varalla. Vaikka sen eläinlääkärin uskottavuus silmissäni koki kolauksen, jonka vuoksi ruokavalion muutos tehtiin (pidän häntä silti edelleen erityisalansa parhaimmistona), niin olen silti tosi tyytyväinen että näin kävi. Mikon silmät eivät enää vuoda niin paljon kuin ennen, mutta en tiedä johtuuko se ruokavalion muutoksesta vai voisiko syynä olla asunnon vaihtuminen. Muuton jälkeen silmien rähmiminen on nimittäin vähentynyt.

--

Ja vielä ihan ohi aiheen. Valmistuin viime viikolla eli opintoni ovat nyt virallisesti ohi! Olen kyllä hyvin tyytyväinen ja ylpeä tästä suorituksestani, sillä töiden ohella suoritin amk-tutkinnon hieman alle tavoiteajan ja opintopisteitäkin tuli suoritettuna 12 ylimääräistä :) Hyvä minä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti