sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Hyppytekniikan jatkokurssi

Eilen osallistuttiin meidän agiseuran järjestämään Ulla Kaukosen hyppytekniikan jatkokurssille. Peruskurssista on hieman yli vuosi. Menimme paikalle jo heti aamusta vaikka Miko oli toisessa ryhmässä. Oli hyvä nähdä ensin muiden suorituksia, sillä muiden meidän ryhmän suoritukset meni pääosin ohi kun olimme Mikon kanssa oman suorituksen jälkeen kävelemässä.

Ulla kävi ensin koirat läpi. Sanoin heti, että tiedän että Miko saisi olla vähän hoikempi ja Ulla oli samaa mieltä. Takapää reagoi paremmin kuin viimeksi, joten se jo kertoi edistyksestä. Ulla kyseli miten oli mennyt fyssarikäynnillä, jolle meidät viimeksi passitettiin. Kerroin selän kipupisteestä ja siitä seuranneessa eläinlääkärikäynnissä löytyneestä eturauhastulehduksesta. Eturauhastulehdus on voinut vaivata Mikoa jo pitkään ennen sen toteamista, joten voi olla, että se vaikutti viimeksi Mikon takapään käyttöön. Kerroin, että viimeisin fyssarikäynti oli tammikuussa ja silloin meille sanottiin, että puolen vuoden päästä voi tulla uudestaan kun kaikki oli ok. En kuitenkaan ole vienyt Mikoa vielä fyssarille kun kesällä tuli taukoa. Ulla kehotti menemään taas. Ulla kysyi myös missä Mikon anturahaava oli. Ilmeisesti haava ei ole vaikuttanut lihaksiin eli Miko on varmaan siitä huolimatta kävellyt ihan normaalisti. Keskivartalossa syviä lihaksia saisi edelleen olla enemmän.

Mikon kanssa aloitettiin perussarjalla. Perussarjan yhteyteen oli tehty myös askeleen pidennys ja harjoitukset oli yhdistetty mutkaputkella. Palkkana oli maksalaatikkoa, joka on Mikon suurta herkkua. Heti ensimmäisellä yrityksellä Miko varasti, kiersi hypyt ja juoksi suoraan kupille... Sitten tehtiin muutama toisto ja edistys näkyi, sillä Miko käytti takapäätään paremmin. Siirryttiin askeleen pidennys-harjoitukselle, jossa ekalla toistolla Mikolle näytti tulevan yllätyksenä pidemmät välit. Toinen toisto meni paremmin. Sitten mentiin takaisin perussarjalle ja hyvin onnistui erilainen harjoitus heti perään. Tämän jälkeen tehtiin askeleen pidennys ja perussarja kera putken. Mikolla parani tässä vauhti ja venytys. Seuraavalla toistolla putki jäi välistä, kun itse lähdin oikomaan... Kolmas toisto taas hyvä. Tehtiin vielä lopuksi kaksi perussarjaa, joista ensimmäisessä Miko ponnisti turhan läheltä ekaa hyppyä ja meni vinossa vähän heittäen takajalkoja sivulle. Toinen oli parempi ja aloitus rauhallisempi.


Toisena harjoituksena oli meille uusi tuttavuus taipuminen. Alkuun oli vähän vaikeaa. Miko ensin lähtöluvan saatuaan meni suoraan kupille. Olihan lähdöstä lyhyempi matka palkalle kuin hyppyjen kautta :) Otettiin avustaja mukaan peittämään kuppia, jos Miko meinaa oikoa. Kahdella toistolla Miko paineli suoraan kupille sitten onnistui yksi hyppy. Kun lähdettiin yhdessä liikkeelle ja näytin kädellä niin onnistui. Heti seuraavalla toistolla Miko oli taas oikomassa... Sitten onnistuneita tai ainakin melkein onnistuneita toistoja. Ulla sanoi, että Miko lähtee hyvällä vauhdilla ja itsevarmasti ensimmäiselle hypylle. Vaihdettiin puolta eli taipuminen vasemmalle. Miko hämmentyi puolen vaihdosta, joten taas alkuun oikomista, mutta sitten meni hyvin. Viimeisellä toistolla Miko lähti väärällä laukalla, joten se joutui ekan hypyn jälkeen korjaamaan askeliaan. Vähän oli puolieroa, oikea oli parempi kuten veikkasin.


Viimeisenä harjoituksena oli 4 etäisyyttä, jonka Ulla meille peruskurssilla näytti, mutta me ei sitä silloin tehty. Joskus taisin viime syksynä tätä treenata omatoimisesti. Kentällä oli neljällä eri etäisyydellä hyppyjä. Ensin tehtiin kerran kaikki neljä harjoitusta. Ulla sanoi, että Miko valitsee ponnistuspaikan loogisesti, mutta on jonkin verran epävarma, joka näkyy siinä, ettei Miko ole varma minkälaisia askeleita käyttää. Sitten tehtiin kaikkia pari toistoa, ensin läheltä ja sitten kauempaa lähettäen tai lähtien samaa matkaa. 9 jalkaa meni ok. 15 jalkaa kauempaa lähtien otettiin uudestaan, sillä Miko vielä ennen ponnistusta mietti ottaako askeleen vai ei, mutta teki kuitenkin hyvän ratkaisun. 12 jalan etäisyydellä kauempaa lähtien Miko meni ekalle hypylle etupainoisesti. 18 jalkaa tehtiin kolmesti. Ekalla toistolla alkoi jo väsymys näkyä, toisella lähti etupainotteisesti ja meni liian lähelle jälkimmäistä hyppyä. Kolmannella kerralla Miko korjasi ponnistuspaikkaa eli meni paremmin.


Tärkein harjoitus meille on aluksi perussarjalle tulo kauempaa, ilman liikettä. Kun alkaa sujua paremmin, niin voidaan ottaa liike mukaan, mutta aloittaen läheltä. Putki otetaan mukaan vasta kun Mikolle on selkeää mistä kohtaa se ponnistaa eikä sen tarvitse miettiä aloitusta. Vinoon hyppääminen voi johtua heikoista syvistä lihaksista tai jumista. Jos Miko vielä fyssarin jälkeen hyppää vinoon, niin otetaan vinot rimat tai ristikot käyttöön. Askeleen pidennys pitää ottaa mukaan treeneihin ja sitä voi tehdä samalla kerralla kun perussarjaa. Tätä voi harjoitella vauhdin kanssa, sillä Miko menee silloin paremmin ja putki voi olla ennen tai jälkeen sarjan. Perussarjassa kannattaa vaihdella etäisyyksiä. 4 etäisyyttä on myös Mikolle hyvä perustreeni itsevarmuuden parantamiseksi.

Olipas taas hyvä koulutus ja Miko jaksoi hienosti. Toistoja tehtiin paljon ja Ulla mainitsi väsymyksestä vasta kolmanneksi viimeisellä toistolla. Tänään meillä olisi ekat hyppytekniikan omatoimihallitreenit Saaran ja Huugon kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti