tiistai 1. tammikuuta 2013

Uusivuosi / Tavoitteet 2013

Vuodenvaihde sujui tällä kertaa paremmin kuin viime vuonna, sillä Miko ei ahdistunut raketeista yhtä paljon kuin vuosi sitten. Sisällä ollessa raketit eivät poikaa häiritse, mutta ulkona ne on pelottavia. Torstaina päivälenkillä kuului ensimmäiset pamahdukset. Olin hyvin tyytyväinen kun Miko ei kiinnittänyt niihin mitään huomiota. Loppumatkasta pamahti pari kertaa aika lähellä ja silloin Mikolla meni korvat luimuun ja se ahdistui. Mutta nopeasti Miko palautui. Torstain jälkeen kaikilla päivälenkeillä pamahteli, mutta Miko ei niistä sen suurempaa häiriötä ottanut. Uudenvuodenaaton lenkkeilyltä palasimme klo 17 jälkeen ja sen jälkeen pysyimme sisällä. Ihan kuin Miko olisi ymmärtänyt, ettei nyt olla menossa normaaliin aikaan lenkille kun se ei ollut klo 21 vinkumassa ulos. Kävimme kerran yhdeksän jälkeen parvekkeella istumassa (parvekelasit vähän vaimentaa ääniä) ja Miko tuli meidän mukaan. Noin klo 23.30 Miko aloitti vinkumisen, sillä se halusi ulos. Kävimme joskus kahdentoista jälkeen toisen kerran parvekkeella ja silloinkin Miko tuli mukaan. Siitä huolimatta vinkuminen jatkui. Joskus yhden aikaan jotkut fiksut alkoivat ampua raketteja meidän kapealla kadulla, jonka molemmin puolin on taloja. Raketit kivasti pamahtivat meidän parvekkeen kohdalla. Pamahdukset sai Mikon katsomaan ikkunalle, mutta ahdistuneelta se ei vaikuttanut. Vein Mikon ulos puoli kahden aikaan ja toinen oli ihan innoissaan. Mutta muutaman metrin päässä meidän rapusta Miko pysähtyi korvat luimussa. Raketteja ammuttiin enää harvakseltaan, mutta pamahduksia kuului. Miko olisi halunnut mennä takaisin sisälle. Vedin vähän hihnasta, jolloin Miko lähti liikkeelle ja pääsimme meidän talon nurkalle. Sitten Miko ei enää suostunut liikkumaan. Olin ilkeä ja vedin sen kadulle, jonka jälkeen Miko nosti kahdesti koipea ja sitten lähdimme takaisin kotiin. Miko nukkui tyytyväisesti aamuun asti.

Mikon uudenvuodenaatto

Aiheen ulkopuolelta. Kuvissa on hirvensorkka, jonka sain isältä joulupäivänä. Isä oli aikaisemmin kertonut saaneensa koirille hirvenluita ja kiinnostuin kun kuulin sanan "hirvensorkka". Isä oli puolittanut sorkat koirille syötäväksi, mutta onneksi yksi kokonainen löytyi pakkasesta. Harmittavasti sorkka oli nimensä mukaisesti vain sorkka, mutta kyllä se kelpaa jäljelle kaadoksi.


Tavoitteet vuodelle 2013

Agility
Lisenssiä en ole vielä hankkinut, mutta C-lisenssillä edelleen mennään. Kisaamisen aloittaminen ei siis ole tavoitteena, mutta eihän sitä koskaan tiedä. Tavoitteena on lisätä Mikon motivaatiota ja saada kaikki esteet kisavalmiiksi. Keinun ja keppien hinkkaamisen lisäksi tämä tarkoittaa muurin, renkaan ja pituuden harjoittelua maksikorkeuksin ja -etäisyyksin. Tavoitteena on myös mittauttaa Miko ja hankkia kisakirja sekä kisata mölleissä. Möllikisojen osalta tavoitteena on 0-rata.

Mejä
Tavoitteena on osallistua ainakin pariin kokeeseen, joista yksi on kooikereiden mejämestaruuskoe sekä saada tulos kokeesta. Tavoitteen saavuttamiseksi meidän täytyy harjoitella paljon ahkerammin kuin viime vuonna.

Näyttelyt
Tänäkin vuonna kierrämme näyttelyitä ja tavoitteena on saada Mikolle kolmas serti eli FI MVA-titteli. Kun niitä sertejä ei yrittämättä tule, niin aloitamme "jahdin" toivottavasti jo tammikuussa. Saa nähdä montako sataa kilometriä (ja euroa) näyttelyreissuihin menee tänä vuonna.

Toko
Olisiko tämä jo kolmas vuosi putkeen kun asetan tavoitteeksi saada ALO-luokan liikkeet kisavalmiiksi... Se on siis edelleen tavoitteena. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää paljon omatoimitreeniä eikä joku treeniryhmäkään olisi pahitteeksi.

Muut
Muita tavoitteita on opettaa Miko koirakeilaamaan, osallistua Dobo-kurssille, kehittää meidän välistä suhdetta, saada ohitukset kuntoon ja teettää ENM- ja vWd-testit. Tavoitteena tai ehkä enemminkin toiveena on, että Miko pysyisi terveenä. Vuoden 2012 saldona oli kennelyskä tammi-helmikuussa, ärtynyt/tulehtunut iho nivusessa toukokuussa, sidekalvontulehdus, allerginen reaktio (turvonnut naama) ja ärtynyt iho toisessa etujalassa kesäkuussa, anturahaava heinäkuussa, toinen pienempi tassuvaiva lokakuussa, paha ripuli ja anaalirauhasvaivat marraskuussa. Eläinlääkäreille meni 700 euroa...

3 kommenttia:

  1. Mukavat suunnitelmat teillä tälle vuoden. :) Mitä nuo enm- ja zwd-testit ovat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti toteutuvat :) ENM ja vWd-testit ovat geenitestejä.

      ENM eli perinnöllinen nekrotisoiva selkäydinhalvaus eli kooikerhalvaus. Siihen sairastuneet koirat kuolevat nuorena eikä hoitoa ole. Onneksi sairaus on harvinainen ja viime vuonna siihen kehitettiin geenitesti Hollannissa.

      vWd eli von Willebrandin verenvuototauti. Sitä on löydetty useammilta eri roduilta, mutta dobermanneilla taitaa olla yleisin. Kooikereilla tämäkin on harvinainen.

      Poista
    2. Kiitos tiedoista. Se on hyvä, että noita geenitestejä alkaa olla jo aika moneen sairauteen saatavilla + että niitä käytetään.

      Poista