perjantai 13. helmikuuta 2015

Ajatuksia ruokinnasta osa 1

Otsikon nimi johtuu siitä, että tämä tuskin on ainoa kirjoitus, jossa pohdin ruokintaa, koska vielä on paljon asioita selvitettävänä.

Ohra-possujauheliha-porkkana
Eläinlääkäri siis suositteli, että luovumme nappuloista kokonaan, koska veriarvot kertoivat allergisesta reaktiosta. Hän suositteli puuroa ja sen sekaan lihaa (kanaa, kalaa tai possua) 100g / 10kg eli Mikolle 150g / päivä. Possua ja kanaa ell ei suositellut syöttämään raakana (mainitsi jostain artikkelista aiheeseen liittyen) vaan suositteli pistämään lihan lopuksi puuron joukkoon hieman kypsenemän. Eliminaatiodieetistä hän ei puhunut ja mielestäni ell ajatteli, että allergian aiheuttaja voi olla jokin nappuloissa, esim. säilöntäaineet tai varastopunkki. Toki allergian aiheuttaja voi olla mikä vain. Tai sitten vain RC ei sovi Mikolle.

Vielä Mikoa ei ole pistetty hyvin tarkalle dieetille, jossa oireita aiheuttavaa ainesosaa etsittäisiin. Yritän kuitenkin, että erilaisten ruoka-aineiden määrä ei olisi kovin suuri. Oman haasteensa aiheuttaa se, että Miko on tottunut saamaan lähes kaikesta ruuasta jämät (esim. se saa usein nuolla lautaset) ja siitä tavasta on vaikea päästä eroon. Ja kun ruokkijoita on kaksi, niin ei pysty niin tarkasti kontrolloimaan, mitä Miko saa ja minkä verran. Viime viikon tiistaista asti olemme pitäneet ruokapäiväkirjaa, johon merkitään kaikki ruoka mitä Miko päivän aikana saa.

tumma riisi, ohra, hirssi, tattari
Kertaheitolla en halunnut ruokavaliota muuttaa, joten Miko sai nappuloita ell-käynnin jälkeen vielä kolme päivää. Hyvin nopeaan tahtiin siis kuitenkin vähensin nappulan määrää. Ensimmäisenä ajattelin tehdä yrjölän puuroa, mutta minulle suositeltiin yhden viljan käyttöä kerrallaan ja riisillä aloittamista. Olin ehtinyt jo ostaa tarvikkeet yrjölän puuroa varten (tummaa riisiä, hirssiä sekä ohra- ja tattarisuurimoita) ja luulin, ettei meillä ole sopivaa riisiä puuroa varten, joten tein ensin ohrapuuron uunissa. Liotin ensin suurimoita työpäivän ajan, sillä luin, että se "vähentää viljatuotteiden fytiinihapon kalsiumia ja muita kivennäisiä sitovaa vaikutusta" ja ilmeisesti tekee viljasta paremmin sulavaa. Koiralle puurot varmaan kannattaa tehdä veteen ja riittävä neste tullee siitä, että pistää maitopuuroissa saman verran vettä kuin maitoa olisi. Ohrapuuron sekaan pistin possujauhelihaa 400g ja raastoin kolme porkkanaa. Jauhelihaa ei riittänyt koko annokseen, joten osaan pistin Maukas lohikuutioita. Tätä riitti noin viikoksi. Joku suositteli, että ruuasta 1/3 olisi viljaa, 1/3 kasviksia ja 1/3 lihaa. Toinen taas suositteli, että viljaa ja kasviksia olisi 1/3 ja lihaa 2/3. Olen yrittänyt noudattaa ohjetta, jossa kaikkea on kolmasosa. Ensimmäiseen puurosatsiin kasvisten ja lihan osuus jäi pienemmäksi, joten se oli puuropainotteinen.

Ohra-possujauheliha-porkka-puuro on ainakin vaikuttanut ulosteiden laatuun. Mielestäni jätöstä tulee hieman enemmän kuin ennen, se on tummempaa ja hieman pehmeämpää. Nappulakakka näyttää silmääni enemmän normaalilta.

tattari-kananpojan jauheliha-parsakaali
Ohrapuuron loputtua tein eilen uuden puuron. Googlailin ensin voisiko tavallista riisiä käyttää puuron tekemiseen, mutta jossain keskustelussa joku sanoi, että parboiled-riisiä, jollaista ostamani tumma riisi on, ei kannata käyttää puuroon (myöhemmin luin muualta, että parhaan hyötysuhteen saa nimenomaan parboiled-riisistä). Tein sitten puuron tattarisuurimoista, joita en liottanut, koska aikaa kokkailuun oli vain pari tuntia. Puuron joukkoon sekoitin parsakaalimössöä, jota tuli vähemmän kuin puuroa. Kokemuksen karttuessa on ehkä helpompi ostaa oikea määrä aineksia. Pussitin tattari-parsakaalimössön kerta-annoksiksi ja tarkoituksena oli pistää liha erikseen, mutta pusseihin jäi niin paljon tilaa, että pistin lihan jälkeenpäin mukaan. Lihana oli tällä kertaa kananpojan jauheliha. Punnitsin päiväannokseen 80g puurokasvismössöä ja 40g lihaa sekä ilta-annokseen 120g puurokasvismössöä ja 60g lihaa. Yhteensä siis 300g annos / päivä.

Ruokavalion muutoksen jälkeen Miko on alkanut syömään pupun papanoita (niitä täällä riittää, kun on sekä rusakoita että citykaneja). Miko on joskus aikaisemminkin syönyt papanoita, mutta hyvin vähän. Usein se kyllä ulkoa löytää jotain syötävää, joka jää mysteeriksi, kun en ehdi nähdä mitä se nielaisee. Onhan ne voinut olla papanoitakin, mutta todennäköisesti ei ole ollut. Ulosteiden syöminen kertoo jonkin vitamiinin, esim. B-vitamiinin puutteesta (tai liian suuresta hiilihydraattimäärästä). Miko ei onneksi koske muunlaisiin jätöksiin, mutta papanoihin se on nyt ollut ihan hulluna. B-vitamiinia olen jo kuukauden ajan lisännyt Mikon ruokaan 1 ml / päivä, joten ei kai siitä ole kyse. Vai pitäisikö annosta nostaa, jos Miko on aikaisemmin saanut osan B-vitamiinista nappuloista?

Suurimpia epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä ovat ruuan määrä sekä vitamiinit ja hivenaineet. Päiväannos on ollut 300g. Lihan määrä on ollut noin 100g, mutta jos kaikkea pistäisin 150g, niin päiväannos olisi 450g. Iltaisin olen lisännyt ruuan joukkoon Nutrolinia ja B-vitamiinia. Tänään ostin Aptus MultiDog jauhetta, jonka päiväannos sisältää puolet koiran päivittäisestä ravintoainetarpeesta. Annoin Mikolle yhden mittalusikallisen, joka on 10 kg koiran annos. Kannattaako sitä antaa joka päivä? Pelkään vitamiinien puutosta ja yliannostusta, koska en tiedä minkä verran mitäkin Miko saa ruuastaan. Maksamakkaraa Miko saa lähes päivittäin: lääkkeet se saa maksamakkarapalleron sisällä ja työpäivinä sitä pistetään kongiin. Voiko Miko saada liikaa A-vitamiinia?

Sekin mietityttää, että miten hampaat pysyvät puhtaana. Mikolle ei ole onneksi tullut juurikaan hammaskiveä, johon syljen koostumuksen lisäksi vaikuttaa se, mitä syö. Nappulat varmasti puhdistavat hampaita ja puuro taas ei. Miko saa joka aamu yhden Dentastixin ja välillä possun nahkaluita (Miko yleensä kuljettaa luuta ympäri asuntoa muutaman päivän tai jopa viikon ennen kuin syö sen) sekä joitain kypsennettyjä luita, esim. poron kylkiluita. Ydinluun tai vastaavan kaluaminen tekisi hyvää hampaille, mutta sekä raaka että kypsennetty luu pistää Mikon vatsan sekaisin (Miko varmaan syö kerralla liikaa). Nautaa sille ei voi antaa ollenkaan, jota suurin osa luista on, ja erityisesti hirvi saa vatsaoireita aikaan.

Lääkkeiden nimiä googlatessa löysin keskustelun, jossa oli puhetta kortisonin sivuvaikutuksista. Näitä ovat mm. lisääntynyt ruokahalu ja pitkään pissaaminen kerralla. Mielestäni jo heti ensimmäisestä päivästä lähtien eläinlääkärin jälkeen, näitä sivuvaikutuksia oli nähtävissä. Varsinkin aamun ensimmäinen koivennosto on hyvin pitkä, mutta myös muuten Miko lorottaa pidempään. Miko ei mielestäni juo enemmän tai ehkä hieman enemmän kuin normaalisti. Olen yrittänyt, että kovin pitkiä välejä ulkoiluun ei tulisi, jos pissahätä on nyt isompi. Ulkona Miko on melko normaali, mutta kotona se on normaalia vaisumpi ja läähättää enemmän. Mutta ruoka piristää. Kasvaneen ruokahalun kyllä huomaa. Ruoka on nyt tosi tärkeää ja ensimmäisinä päivinä meillä jäi pari ulkoilua lyhyiksi ruuan vuoksi. Isäntä teki silloin itselleen syötävää juuri, kun olimme lähdössä ulos. Yhdellä kerralla Miko nosti koipea jo meidän rapun eteen portaalle ja olisi ollut sen jälkeen kääntymässä takaisin kotiin. Jumpat Miko tekee hyvin reippaasti, joka ei välttämättä ole hyvä juttu. Lääkkeistä silmätipat ja antibioottikuuri on loppu (silmätippoja Miko sai pari ylimääräistä päivää, kun oli ilmeisesti emännällä vikaa luetun ymmärtämisessä...) ja tulehduskipulääkekuuri loppuu lauantaina. Kortisoniannos puolittui tänään ja kuuri jatkuu vielä reilun viikon.

Kasvanut ruokahalu johtuu joko kortisonista tai nälästä. Punnitsin Mikon tänään. Sain painoksi ensin 14,6 kg ja sitten 14,9 kg. Punnitsin ensin itseni ja sitten otin Mikon syliin ja tein vähennyslaskut. En ihan tuohon luota, pitäisi virittää Wii tai käydä maanantaina eläinlääkärillä punnitsemassa. Miko on laihtunut joko 400g tai 700g. Jälkimmäinen ainakin kuulostaa kovin paljolta, joten 300g päivittäinen ruoka-annos (+ kaikki muu ruoka, jota Miko päivän aikana saa) on ilmeisesti liian vähän.

Mielelläni otan vastaan vinkkejä mitä kirjallisuutta tai nettisivuja kannattaa lukea. Vitamiineista olen lukenut täältä ja täältä. Pahoittelen, jos oli sekavaa tekstiä. Olen kirjoitellut tätä useammassa osassa tässä päivän aikana.

7 kommenttia:

  1. Mikon A-vitamiinin tarve täyttyy paristakymmenestä grammasta maksamakkaraa päivässä. Aptuksesta (1 mittalusikallista) tulee vain vajaa neljäsosa päivän tarpeesta. Toisin sanoen mitallinen aptusta ja ruokalusikallinen maksamakkaraa täyttää tarpeen, enempikään ei ole pahitteksi! Turvallisen saannin ylärajoille päästään sitten kun syötetään pelkää maksamakkaraa. Jos ehdottomasta haluaa yliannostuksen niin tarvii antaa jotain maksamakkaraa vahvempaa :D.

    D-vitamiini jää nykyisellä ruokavaliolla Mikolla reilusti vajaaksi. Pillerilisä on tässä kohtaa varmaan "ainoa oikea" ratkaisu. Toki D-vitamiinia voi kalastakin yrittää saada, mutta noinkin vähäruokaisella otuksella normilihalle ei jäisi juurikaa tilaa ruokavaliossa, jos kalaa annosteltaisiin Deen mukaan. Mikolle hyvä annostus olisi kymmenisen mikroa päivässä. Dee kannattaa sitten aina hankkia ihmispuolelta (halvempaa). Kerro mitä D-vitamiinia itse syöt, kai nyt joka suomalainen talvella jotain pillereitä popsii, niin annostus kuntoon ja Mikolle samaa.

    Hivenaineista vielä.

    Tuo mitallinen aptusta antaa n. 750mg kalsiumia. Just minimi täyttyy, mutta saisi olla enemmänkin (n. 1g). Itse antaisin mieluummin puolisentoista mitallista tuota päivässä. Jää vähän imeytymisvaraakin.

    Jodia tuossa aptuksessa on aika niukasti, samoin kun tunnetusti Suomen maaperässä (-> Suomalaisessa ruuassa). Tuon saa kätevimmin fiksattua lisämällä merilevaa tai jodioitua ruokasuolaa. Ripaus riittää Mikon kokoiselle (vajaa gramma).

    Aptuksessa on myös sinkkiä vähänpuoleisesti. Lämpimästi suosittelen senkin lisäämistä purkista. Ihmispuolelta saa mm. Kelasin sinkkitabletteja (15mg), jotka olisi hyvän kokoisia Mikolle antaa 1kpl/päivä. Sinkki on tärkeä monestakin syystä. Iholle ja turkille tekee hyvää. Uroksen hormoonitoimintaankin osallistuu. Testosteronin tuottamiseen. Ihmisillä noita eturauhasvaivojakin ollaan vissiin yhdistetty matalaan testosteronitasoon. Tosin nyt taitaa mennä spekuloinniksi, tuskin nuo toisiinsa liittyvät :). Joka tapauksessa sinkkiä on tuossa ruokavaliossa liian vähän, eli purkkilisä olisi passeli.

    Lihaa myös lisäisin, ihan reilustikin, ei koira hiilareita tarvitse. Toki jos suunnitelmissa on siirtyä takaisin nappuloihin jossain vaiheessa, on vilja pidettävä mukana jossain määrin. Silti liha on se ruoka, rehut on siinä sivussa. Ihan jo protskun takia antaisin tuon kokoiselle min. 200g lihaa päivässä. Jos lihoo helposti niin anna vähärasvaista.

    (Tarpeet on laskettu 15kg koiralle)

    VastaaPoista
  2. Minä myös suosittelen lihan lisäämistä ja viljojen vähentämistä. Runsas viljamäärä lisää ulosteen määrää eikä hiilareista tosiaan ole koiralle hirveästi hyötyä. Oma noin 10kg koirani (normaaliaktiivinen harrastuskoira) syö lähes 200g lihaa päivässä, plus hieman kasviksia/puuroa. Kannattaa kokeilla myös hevosenlihaa, maistuu monelle koiralle todella hyvin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos molemmille erittäin hyödyllisistä kommenteista :) Lisään lihan määrää 200 grammaan ja muutan annostuksen niin, että lihaa on 2/3 ja puuro+kasvis 1/3. Käväisen myös apteekissa ja ostan D-vitamiinia ja sinkkiä. Molempia kyllä löytyy kotoa, mutta syön kaikki vitamiinit purutabletteina, jotka ei ehkä ole koiralle paras vaihtoehto. Mun D-vitsku on 100 mikrogrammaa, joten se olisi liian vahvaa muutenkin. Aptusta annan jatkossa 1,5 mitallista, jotta kalsiumia tulee riittävästi (eikä A:takaan pitäisi tulla liikaa). Merilevää voisin myös hankkia ja siinähän on myös kalsiumia ja sinkkiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merilevän kanssa kannattaa sitten tehdä pientä hintavertailua. Sitä myydään meinaan hintahaarukalla 2e/kg-415e/kg, ja samaa kamaa siinä myydään. 20kg säkkiä tuskin haluat, mutta järkevämpiä pakkauskokoja saa siedettävillä hinnoilla esim kennelrehulta tai mustista ja mirristä (islamer).

      Kyllä koirallekin voi purutabetteja antaa, kunhan ei ole xylitolilla makeutettuja. Jos on xylitolia niin parempi ostaa koiralle omat. Dee varastoituu hyvin, joten voit hyvin antaa kerran viikossa viikon annoksen jos se on sinulle kätevämpää. Esim. noista omista tabuista reilu puolikas kerran viikossa. Ellei ole xylitolilla makeutettu.

      Poista
    2. Ostin D-vitamiinitippoja (10 mikrog), mutta en niitä ihan joka päivä uskalla antaa. A-vitamiinin yliannostusta en enää pelkää, kun luin asiasta enemmän, mutta D-vitamiinin yliannostus on toinen juttu :D Ymmärrän kyllä, ettei sitäkään ihan helposti saa ja enemmän yliannostuksella on vaikutusta pennun kehitykselle. MultiDog-jauheesta Mikon annostuksella saa vain n. 1,4 mikrog ja lihassakin sitä on aika vähän.

      Kennelrehulta pistin merilevän tilaukseen, koska siellä oli ok hinta.

      Poista
  4. Facebookissa on ryhmä "Luonnonmukainen ruokinta, barffaus, raakaravinto". Siellä on paljon asiaa raakaruokinnasta ja haku-toiminnolla löytää helposti vanhempiakin keskusteluja jos jokin tietty asia kiinnostaa/mietityttää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Pistin pyynnön päästä ryhmään :)

      Poista