torstai 5. toukokuuta 2016

Piha-agilitya ja agilitykoulutuksessa

Viime viikolla ja tällä viikolla on ollut niin paljon ohjelmaa, etten blogiakaan ole ehtinyt päivittää. Tässä nyt ensin viime viikon kuulumiset.

Viime maanantaina menimme Rion kanssa Jackin ja Hetjan luo Espooseen. Kolmikko pääsi ensin päästelemään höyryjä pellolle. Hermoilin sen verran pellolla olleista linnuista, sillä Rio on kovasti lintujen ja kaiken muunkin liikkuvan perään, etten kaivanut kameraa esille. Jackin ja Hetjan pihalla pojat pääsivät tekemään piha-agilitya. Rio teki putkea, hyppyä, pujottelun alkeita ja pussia. Putki meni ihan ok. Hyppyä harjoitellessa aidan taakse tuli lapsia, joille Rion piti käydä haukkumassa. Hyppy oli lähellä aitaa. Onneksi Rio pystyi välillä keskittyä, mutta välillä piti käydä haukkumassa. Keppejä ei ole tarkoitus tehdä Rion kanssa vielä hetkeen eikä käyttää opetuksessa kujakeppejä, mutta kokeilimme kuitenkin kujakeppejä. En muista kuinka monen kepin kujaa Rio juoksi, mutta kivasti Rio tajusi idean. Pussi oli hankala. Rio taisi tulla siitä kahdesti läpi ja olisin halunnut vielä kolmannen onnistuneen yrityksen, mutta sitä ei tullut. Ei kyllä pidä jäädä koskaan hinkkaamaan mitään, jos ei onnistu, mutta pussilla näin tehtiin. Eiköhän siitä jäänyt kuitenkin ihan hyvä kokemus.


Viime tiistaina lähdin töiden jälkeen Jyväskylään, jossa oli keskiviikkona työjuttuja. Kotiin tulin keskiviikkoiltana. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Rio vietti yönsä eri paikassa kuin minä. Ihan hyvin pojat oli pärjännyt, mutta oli ne ollut levottomia ja odottanut minua kotiin. Pojat ei ollut edes leikkinyt keskenään minun poissa ollessa.

Viime torstaina kävin Rion kanssa mätsärissä Munkkiniemessä. Ajattelin, että illaksi luvattu runsas vesisade olisi verottanut osallistujamäärää, mutta porukkaa oli paikalla vaikka kuinka. Rio oli 40. pikkupentu. Rio olisi kai ollut viimeisessä parissa, mutta koska muutamia Rio edeltäviä koiria ei näkynyt, niin menimme kehään chihupennun kanssa. En ollut yhtään ehtinyt viritellä Rioa, joten se ei liikkuessa ollut ihan mukana. Chihupentu ei tainnut tykätä sateisesta säästä, joten se ei suostunut liikkua. Pöytä oli tavallinen liukaspintainen pöytä, jossa oli pieni alusta liukuesteenä. Riolla jalat liukuivat ja se alkoi rimpuilla pöydällä. Sain sen onneksi seisomaan sen verran, että tuomari katsoi hampaat. Muuta hän ei tainnutkaan tutkia. Liikkeet teimme edestakaisin ja ympäri. Rio sai punaisen nauhan "koska se liikkui". Toisen pennun omistajalle tuomari pahoitteli, ettei voinut antaa punaista ja kertoi tykkäävänsä pennusta kovasti jne. Rion jälkeen kehään tuli vielä aikaisemmin puuttuneet pennut, mutta värikehiin ei silti olisi ollut kuin hetki. Rio hermostui jonkun koiran haukkumisesta sen verran, että ajattelin olevan parempi, että jätämme punaisten kehän väliin. Eikä tuomari tuntunut välittävän Riosta ollenkaan, joten ei meillä olisi ollut mitään mahdollisuuksiakaan. Ei nyt ehkä ollut kaikkein hyödyllisin mätsäri, mutta onhan se aina hyvä käydä Rion kanssa tapahtumissa, joissa on paljon koiria.

Sunnuntaina ohjelmassa oli Outi Harjun agilitykoulutus, joka oli suunnattu Ollin jälkikasvulle eli Ollin kahdelle pentueelle (Chirpy ja Damliers) sekä jälkeläisten jälkeläisille eli Aian pennuille. Osallistujia piti olla 15, mutta kolme ei päässytkään, joten 11 kooikerin ja yhden vesikoiran voimin treenasimme. Aian pentueesta oli Rion lisäksi paikalla Muru ja Oiva, Totti joutui harmittavasti peruuttamaan. Koulutus oli Tampereella ja pääsimme sinne Sannan, Aian ja Murun kanssa samalla kyydillä.

Rio odottaa hienosti lupaa © Merja Mäki

Oiva-veli © Merja Mäki

Otin Riolle ensimmäistä kertaa häkin mukaan. Harjoittelimme häkissä oloa syksyllä, mutta sitten se jäi. Perjantaina pistin häkin taas olohuoneeseen. Miko tunki sinne heti nukkumaan :) Riolle naksuttelin ensin häkkiin menemistä ja aika pian Rio alkoi tarjota maahanmenoa. Rio myös viikonlopun aikana nukkui välillä häkissä. TamSKin hallissa Rio oli ensimmäistä kertaa suljetussa häkissä ja hyvin meni. Jätin pari "verhoa" laskematta, jotta Rio näki häkistä ulos. Jonkun verran Rio piippaili häkissä eikä se ihan rennosti ollut, mutta ilokseni se meni välillä makaamaan.

Etukäteen ajattelin, ettei me välttämättä voida mitään tehdä, jos Rio hermostuu muiden äänistä. Onneksi pelkoni oli aiheeton. Kerran Rio hermostui haukkumisesta sen verran, että se alkoi tassulla raapia häkin ovea. Rio rauhoittui, kun tulin sen vierelle. Sen jälkeen en kovin kauaksi viitsinyt lähteä häkistä, ettei Rio hermostuessaan tule sieltä läpi. Itse treenaaminen meni ihan hyvin. Teimme putkea ja hyppyä erikseen. Putki ei sujunut uudessa ympäristössä ihan yhtä hyvin kuin tutussa, mutta ihan ok kuitenkin. Meidän täytyy harjoitella sitä, että Rio pysyy istumassa ja lähtee hypylle vasta luvan saatuaan. Ja ennen luvan antamista sen pitää katsoa eteenpäin kohti esteitä. Luvan odottamisen kanssa oli tekemistä... Luvan saatuaan Rio meni kuulemma paremmin eli kun se tietää, mitä se saa tehdä eikä itse tarvitse arpoa. Tauon jälkeen jatkoimme ensin putkella ja sitten kokeilimme kahta peräkkäistä hyppyä. Silloin luvan odottaminen sujui jo paremmin, mutta Rio ei heti tajunnut, että matkan olisi pitänyt jatkua toisellekin hypylle. Kivasti Rio palkkautui myös leluilla. Olen tyytyväinen :) Videon lopussa on pieni pätkä sisarusten ja Aian takaa-ajoleikeistä.


Treenien jälkeen koohot menivät yhteiskuvaan ja sitten sisarukset poseerasivat Aian kanssa. Kävimme metsässä lenkkeilemässä ennen lähtöä. Riolla ja Oivalla oli vähän pörinää ja ne olivat häntä pystyssä toistensa lähellä, mutta tulivat kuitenkin toimeen. Vapaana onkin parempi olla muiden koirien kanssa kuin hihnassa. Ennen kotiinlähtöä kävimme vielä Dave-kooikerin kotona. Davella oli hieman sanomista Riolle ennen kuin menimme heidän pihalle, mutta kyllä Rio sitten sopi joukkoon. Andy-cavalier oli värityksensä vuoksi ok, mutta Remu-cavalier oli väritykseltään poikkeava (tricolor) ja siksi epäilyttävä. Ihan ok Rio pärjäsi porukassa, vaikka enimmäkseen pysyi taka-alalla. Välillä se leikki Murun kanssa tai mateli joko Murun, Aian tai Daven edessä. Rion suhtautuminen Daveen oli jännä. Se enimmäkseen väisti Davea, mutta välillä Rio kävi heiluttamassa sille häntää. Tai sitten se haukkui Davelle. Paluumatkalla oli väsynyt takapenkkiläinen, Rio taisi nukahtaa heti kun lähdimme matkaan.

Oiva, Muru, Aia ja Rio © Sami Vihervaara

Aia johtaa letkaa ja pennut Oiva, Muru ja Rio tulevat perässä

Oiva ja Rio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti